Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 32 af 8. marts 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform) (L 168).

 

Spørgsmål:

 

          ”Vil alle typer retssager ifølge lovudkastet fremover skulle behandles i Randers? I benægtende fald, bedes ministeren oplyse, hvilke typer retssager der ifølge udkastet vil kunne behandles i Grenå?”

 

Svar:

 

Med lovforslaget foreslÃ¥s det bl.a. at etablere en byret med hovedtingsted i Randers, som efter forslaget bl.a. vil omfatte det omrÃ¥de, der i dag udgøres af Grenaa retskreds, jf. lovforslagets § 109, nr. 3.

 

Udgangspunktet efter lovforslaget er, at byretternes sager ligesom i dag behandles ved hovedtingstedet, men det er samtidig forudsat, at der efter lokalt behov afholdes retsmøder uden for hovedtingstedet for så vidt angår bl.a. fogedsager og skiftesager, og at visse mindre straffesager efter omstændighederne også vil kunne behandles uden for hovedtingstedet på denne måde. Det er forudsat i lovforslagets bemærkninger, at den nærmere stillingtagen til behovet og mulighederne for på en hensigtsmæssig måde at afholde retsmøder uden for hovedtingstedet skal foretages af den lokale embedschef efter drøftelse med Domstolsstyrelsen. Det er forudsat, at der ved samtlige embeder i samarbejde med Domstolsstyrelsen foretages en nøje vurdering af behovet for at afholde sådanne retsmøder uden for hovedtingstedet, og at der ved afvejningen af de forskellige hensyn i den forbindelse lægges stor vægt på de lokale behov. Det vil således i givet fald være retspræsidenten for retten i Randers, der i samarbejde med Domstolsstyrelsen nærmere vurderer, hvilke sager der skal behandles uden for hovedtingstedet i Randers og i stedet f.eks. i egnede lokaler i Grenaa.

 

Der henvises i øvrigt til pkt. 2.2.1.8 (afsnit III) i lovforslagets almindelige bemærkninger.