Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 33 af 8. marts 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform) (L 168).

 

Spørgsmål:

 

”Hvad er det forventede antal retssager (og hvilke typer af retssager) for borgere i den nuværende Grenå retskreds, der a) vil blive flyttet til Randers og b) vil kunne behandles i Grenå? Hvilket omfang skønnes transporten at få for henholdsvis borgere der er parter i retssager, vidner, nævninge, politi, advokater, retspersonale og evt. andre involverede?”

 

Svar:

 

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Justitsministeriet indhentet en udtalelse fra Domstolsstyrelsen, der har oplyst følgende om sagsantallet ved den nuværende ret i Grenaa:

 

”Domstolsstyrelsen har endnu ikke endelige tal for antallet af afsluttede sager ved Retten i Grenaa i 2005. Styrelsen kan derimod oplyse følgende om antallet af afsluttede henholdsvis uvægtede og vægtede sager ved Retten i Grenaa i 2004:

 

Tabel 1: Antal afsluttede uvægtede og vægtede sager ved Retten i Grenaa i 2004. Der foreligger ikke særskilte vægte for fogedsager, notarialforretninger og tinglysningsforretninger, der derfor optræder med samme antal.

 

 

Som det fremgår, var der i 2004 i alt 46.069 afsluttede uvægtede sager ved Retten i Grenaa. Det tilsvarende tal for antallet af vægtede sager var 37.591. Vægtene bruges til at kunne tage højde for, at bestemte sagstyper er mere ressourcekrævende end andre, og anvendes i forbindelse med opgørelsen af aktivitets- og produktivitetsudvikling i forbindelse med bl.a. årsrapporten for Danmarks Domstole.

 

Vægtene for de enkelte sagstyper fastsættes på baggrund af dels en vurdering af, hvor ressourcekrævende de enkelte sagstyper generelt er, dels oplysninger om fordelingen af det samlede årsværksforbrug på de enkelte sagsområder.”

 

Med hensyn til, hvilke typer af sager der efter lovforslaget vil kunne behandles uden for hovedtingstedet i Randers og f.eks. i egnede lokaler i Grenaa, henvises til besvarelsen af Retsudvalgets spørgsmål nr. 32 vedrørende lovforslaget. Som det bl.a. fremgår heraf, skal den nærmere stillingtagen til behovet og mulighederne for på en hensigtsmæssig måde at afholde retsmøder uden for hovedtingstedet foretages af den lokale embedschef (efter forslaget præsidenten for retten i Randers) efter drøftelse med Domstolsstyrelsen.

 

Justitsministeriet finder det på den anførte baggrund ikke muligt på nuværende tidspunkt nærmere at skønne over tidsforbrug til transport for parter mv., idet dette bl.a. vil afhænge af, hvor de pågældende har deres bopæl eller arbejdsplads mv., og afstanden herfra til hovedtingstedet i Randers og til eventuelle lokaler i Grenaa.