Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 35 af 8. marts 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform) (L 168).

 

Spørgsmål:

 

”Hvilke konsekvenser vil det få for brugerne af retsvæsenet, at Norddjurs kommune i lovudkastet kommer til én retskreds (Randers) og en anden politikreds (Århus).”

 

Svar:

 

Efter forslaget indgår den kommende Norddjurs Kommune i det foreslåede Østjyllands Politi (med hovedstation i Århus) og i den foreslåede Randers retskreds (med hovedtingsted i Randers). Forslaget indebærer således, at Norddjurs Kommune politimæssigt vil blive betjent af Østjyllands Politi og vil høre under retten i Randers.

 

Med lovforslaget foreslås det bl.a. at etablere 12 politikredse og 22 byretskredse, og de fleste politikredse vil efter forslaget dække 2 retskredse. Der vil således være en række kommuner, der ligesom Norddjurs Kommune vil høre under en politikreds med hovedstation i én by og en ret med hovedtingsted i en anden by. Dette vil efter Justitsministeriets opfattelse ikke have nogen særlige konsekvenser for brugerne af retsvæsenet.

 

Det bemærkes i øvrigt, at der heller ikke i dag er sammenfald mellem politi- og retskredsene, og at en række kommuner allerede i dag hører under en politikreds med hovedstation i én by og en ret med hovedtingsted i en anden by.