Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 69 af 17. marts 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform) (L 168).

 

Spørgsmål:

 

          ”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 16/3-06 fra advokatfirmaet Gangsted-Rasmussen, jf. L 168 – bilag 14, for så vidt angår den del, som relaterer sig til lovforslaget.”

 

Svar:

 

Advokatfirmaet Gangsted-Rasmussen har fremsendt manuskriptet til en bog vedrørende et forslag til lov om lejeaftaler, som professor, dr.jur. Peter Mortensen og professor, dr.jur. Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen har udarbejdet efter anmodning fra Ejendomsforeningen Danmark. Det fremgår af manuskriptet, at forslaget er udtryk for en generel omarbejdning af reglerne i lejeloven og boligreguleringsloven med henblik på en forenkling af lejelovgivningen.

 

Det nævnte forslag til en ny lov om lejeaftaler går bl.a. ud på, at der nedsættes et eller flere huslejenævn i hver byretskreds, mens der efter de gældende regler nedsættes et eller flere huslejenævn i hver kommune (eller evt. fælleskommunale huslejenævn). Det fremgår af manuskriptet, at denne ændring er påvirket af den forventede reduktion i antallet af retskredse.

 

Forslaget vedrører endvidere bl.a. huslejenævnenes og domstolenes kompetence og visse ændringer af reglerne om domstolenes behandling af boligsager, og de særlige processuelle regler om domstolenes behandling af boligsager, som i dag findes i lejeloven, foreslås flyttet til retsplejeloven.

 

Lovforslag nr. L 168 berører ikke de gældende regler om huslejenævn eller om domstolenes behandling af boligsager, bortset fra en bestemmelse om, at parterne, når der er opstået en tvist, skal kunne aftale, at tvisten kan indbringes for boligretten, uden at huslejenævnet har behandlet sagen først, jf. lovforslagets § 85, nr. 1. Der er redegjort for baggrunden for bl.a. dette forslag i pkt. 7.2.2 (afsnit III) i lovforslagets almindelige bemærkninger.

 

Socialministeriet, som lejelovgivningen hører under, har oplyst, at der for tiden er overvejelser om en eventuel forenkling af lejelovgivningen bl.a. på grundlag af det nævnte forslag fra de to professorer. De forslag af retsplejemæssig karakter, som er indeholdt i forslaget, bør efter Justitsministeriets opfattelse navnlig ses i sammenhæng med disse generelle overvejelser om en eventuel forenkling af lejelovgivningen.

 

Henvendelsen fra advokatfirmaet Gangsted-Rasmussen giver på denne baggrund ikke Justitsministeriet anledning til særlige bemærkninger i relation til lovforslaget om en politi- og domstolsreform.