Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 86 af 20. marts 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform) (L 168).

 

Spørgsmål:

 

          ”Hvad er begrundelsen for, at anklagemyndigheden ikke er fast (permanent) medlem af koncernledelsen, og vil et sådant medlemskab ikke styrke legalitetskontrollen?”

 

Svar:

 

Det er forudsat i lovforslagets bemærkninger, at rigsadvokaten deltager i møder i politiets ”koncernledelse”, når der drøftes spørgsmål, som har betydning for anklagemyndigheden. I ”koncernledelsen” vil rigspolitichefen og politidirektørerne bl.a. også drøfte og koordinere den samlede politimæssige indsats i hele landet. Justitsministeriet finder det rigtigst, at rigsadvokaten ikke deltager i sådanne forhåndsdrøftelser om operative spørgsmål, bl.a. under hensyn til legalitetskontrollen i politikredsene.

 

Ansvaret for legalitetskontrollen i relation til politiindsatser mv., som har været drøftet i ”koncernledelsen”, vil påhvile politidirektørerne som chef for politikredsenes anklagemyndighed samt statsadvokaterne og rigsadvokaten som led i deres almindelige tilsyn med politikredsenes virksomhed.