Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 99 af 20. marts 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform) (L 168).

 

Spørgsmål:

 

          ”Det fremgår bl.a. af svaret på spørgsmål 32, at ”Udgangspunktet efter lovforslaget er, at byretternes sager ligesom i dag behandles ved hovedtingstedet, men det er samtidig forudsat, at der efter lokalt behov afholdes retsmøder uden for hovedtingstedet for så vidt angår bl.a. fogedsager og skiftesager, og at visse mindre straffesager efter omstændighederne også vil kunne behandles uden for hovedtingstedet på denne måde.” I fortsættelse heraf bedes ministeren

a)     konkretisere, hvilke retsmøder der er tale om

b)     oplyse – evt. skønsmæssigt – hvor mange retsmøder af denne karakter, der i dag afholdes i retskredsene sammenholdt med det samlede antal retsmøder. Svaret bedes opdelt pÃ¥ de enkelte nuværende byretskredse samt de kommende foreslÃ¥ede 22 byretskredse og totalt.

c)     oplyse, hvor mange retsmøder af denne karakter, der fremover forventes afholdt uden for hovedtingstedet

d)     oplyse, om ministeren vil konkrete forsætning i lovforslaget om, at retsmøder kan/skal afholdes uden for hovedtingstedet

e)     oplyse, hvordan ministeren efter reformens ikrafttræden vil overvÃ¥ge, hvordan denne forudsætning efterleves i praksis.”

 

Svar:

 

Indledningsvis bemærkes, at det som anført i besvarelsen af Retsudvalgets spørgsmål nr. 32 vedrørende lovforslaget er forudsat i lovforslagets bemærkninger, at den konkrete stillingtagen til behovet og mulighederne for på en hensigtsmæssig måde at afholde visse retsmøder uden for hovedtingstedet foretages af den lokale embedschef efter drøftelse med Domstolsstyrelsen. Det er forudsat, at der ved samtlige embeder i samarbejde med Domstolsstyrelsen foretages en nøje vurdering af behovet for at afholde retsmøder uden for hovedtingstedet, og at der ved afvejningen af de forskellige hensyn i den forbindelse lægges stor vægt på de lokale behov.

 

Med hensyn til pkt. a og d i spørgsmålet finder Domstolsstyrelsen som nærmere beskrevet i besvarelsen af Retsudvalgets spørgsmål nr. 62 vedrørende lovforslaget, at retsmøder efter lokalt behov vil kunne afholdes uden for hovedtingstedet i foged-, dødsboskifte- og gældssaneringssager, ved foretagelse af notarialforretninger samt i mindre bødesager.

 

Med hensyn til pkt. b og c bemærkes, at der ikke findes opgørelser over antallet af retsmøder i de ovenfor nævnte sagstyper. Der vedlægges imidlertid oversigter over antallet af afsluttede sager uden domsmænd (typisk mindre straffesager), dødsboskiftesager, gældssaneringssager, fogedsager og notarialforretninger. Oversigterne er udarbejdet af Domstolsstyrelsen, der har oplyst følgende:

 

”Oversigterne omfatter det samlede antal sager inden for de nævnte områder ved de nuværende byretter og det forventede samlede antal sager inden for de nævnte sagsområder ved de kommende byretter.

 

Oversigterne indeholder derudover en opgørelse af det samlede antal sager ved de nuværende byretter og det tilsvarende forventede antal sager ved de kommende byretter.

 

Tinglysningssager og de nævningesager og 1. instanssager, der ”overføres” til byretterne fra landsretterne, indgår ikke i opgørelsen.

 

Domstolsstyrelsen er ikke i besiddelse af statistiske data, der gør det muligt at skønne over, i hvor mange af sagerne, der i fremtiden forventes afholdt retsmøder uden for hovedtingstedet.

 

Det bemærkes, at antallet af sager ikke er identisk med antallet af retsmøder, idet det er forskelligt, hvor mange retsmøder der afholdes i den enkelte sag, ligesom nogle sager afsluttes uden afholdelse af retsmøde.”

 

Med hensyn til pkt. e om, hvordan det vil blive overvåget, om forudsætningen vedrørende afholdelse af retsmøder uden for hovedtingstedet efterleves i praksis efter domstolsreformens ikrafttræden, har Domstolsstyrelsen oplyst, at byretternes handlingsplaner og embedsregnskaber, fremover vil indeholde oplysning om, i hvilket omfang retten vil afholde og har afholdt retsmøder uden for hovedtingstedet, jf. herved besvarelsen af Retsudvalgets spørgsmål nr. 53 vedrørende lovforslaget. Domstolsstyrelsen har endvidere oplyst, at man på grundlag af embedsregnskaberne løbende vil følge udviklingen og efter behov drøfte den med de berørte embedschefer.