ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

Eksp.nr. 260076

 

11. april 2006

Besvarelse af spørgsmål 1 ad L 172  stillet af Erhvervsudvalget den 30. marts 2006.    

 

 

 

 

Spørgsmål 1:

"Er ministeren enig med Dansk Industri i, at dette forslag vil reducere det offentliges andel i de tidlige ventureinvesteringer?"

 

Svar:

Forslaget vil ikke føre til, at Vækstfondens engagement i tidlige ventureinvesteringer reduceres. Men ambitionen med forslaget er, at der kommer mere privat kapital i det danske venturemarked. Også til investeringer i de tidlige faser. Når det gælder tidlige ventureinvesteringer, har Danmark i de seneste år ligget på en andenplads i Europa - kun overgået af Sverige. Det skyldes ikke mindst Vækstfondens nye markedsorienterede strategi, som blev implementeret i 2000.

 

Vækstfonden investerer både direkte i virksomheders tidlige faser og indirekte gennem investeringer i andre venturefonde, som også investerer i virksomhedernes meget tidlige faser. Et eksempel på det sidste er fx Iværksætterfonden (SeeD Capital), som investerer sammen med innovationsmiljøerne. Vækstfondens direkte investeringer i virksomheders tidlige faser udgjorde i 2004 17 pct. af de samlede investeringer i Danmark. Samtidig udgjorde tidlige investeringer fra de venturefonde, som Vækstfonden har skudt kapital ind i, 19 pct.

 

Med lovforslaget får Vækstfonden mulighed for at udskille en del af sine ventureaktiviteter i et nyt selskab, der kan tiltrække privat kapital. Det nye selskab vil få samme status, som Iværksætterfonden har i forhold til Vækstfonden, dvs. at Vækstfondens investeringer vil være indirekte og blive gearet med privat kapital. Ved etableringen af det nye selskab vil Vækstfondens direkte investeringer i virksomheders tidlige faser falde. Men Vækstfondens indirekte investeringer i virksomheders tidlige faser vil derimod stige. Samlet set vil udbuddet af kapital til venturemarkedet således stige til gavn for udvikling af virksomheder i de tidlige faser.

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk