ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

Eksp.nr. 260076

 

11. april 2006

Besvarelse af spørgsmål 3 ad L 172  stillet af Erhvervsudvalget den 30. marts 2006.    

 

 

 

 

Spørgsmål 3:

"Kan ministeren bekræfte, at formålet med denne lovændring er at etablere et privat venturemarked og på længere sigt afvikle det offentlige økonomiske engagement?"

 

Svar:

Det har siden ændringen af lov om VækstFonden i 2000 været et klart mål for Vækstfonden at bidrage til udviklingen af det private venturemarked. Lovforslaget skal derfor også ses som et næste naturligt skridt i at forfølge denne strategi med henblik på at understøtte og bidrage til videreudviklingen af det private marked.

 

Hvis markedet en dag kan fungere uden offentligt engagement, på private præmisser og med privat kapital alene, er det naturligvis positivt. Men det vil næppe være tilfældet i de første mange år. Ser man fx på USA, må man nemlig konstatere, at der på trods af en lang tradition for venturefinansiering og et veludviklet privat marked, fortsat er behov for et offentligt engagement i markedet.

 

Det skal bemærkes, at de ventureaktiviteter, der udskilles i den nye venturefond, alene retter sig mod virksomheder med et meget stort kapitalbehov og vækstpotentiale inden for Life Sciences og IKT (informations- og kommunikationsteknologi). Det skyldes, at der på dette område i dag er vilje til privat engagement, og at en udskilning derfor vurderes at kunne tiltrække privat kapital. Andre områder, der ikke med samme sikkerhed vil kunne tiltrække privat kapital, vil fremover få øget fokus direkte fra Vækstfonden. Det drejer sig fx om mindre teknologivirksomheder, nye materialer, nye energiløsninger eller miljøteknologi.

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax         33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk