Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

 I forbindelse med behandlingen af (L 183) Forslag til Lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v. har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 2. maj 2006 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 15 :

”Når ministeren efter § 6, stk. 1, 3. pkt., beslutter hvilken institutionslov en sammenlagt institution godkendes efter, og at dette vil bero på en vurdering af de involverede institutioners størrelse, faglige bredde og uddannelsesmæssige tyngde, jf. bemærkningerne til §§ 6 og 7, hvordan  det hænger så sammen med bemærkningerne til § 1, hvorefter ministeren ikke vil kunne godkende, at de statsligt selvejende institutioner udbyder andre ungdomsuddannelser end de gymnasiale? ”

 

Svar:

Bestemmelsen i § 1, stk. 2, indeholder en generel hjemmel om adgang til at godkende institutioner, der er omfattet af loven, til udbud af de i bestemmelsen nævnte uddannelser. Bestemmelsen indebærer f.eks., at institutioner for almengymnasiale uddannelser generelt kan godkendes til yderligere at udbyde uddannelsen til højere handelseksamen (hhx) og uddannelsen til højere teknisk eksamen (htx).

 

En tilsvarende bestemmelse om, hvilke uddannelser institutioner for erhvervsrettet uddannelse kan godkendes til at udbyde, findes i § 1 i lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse (lovbekendtgørelse nr. 136 af 1. marts 2006).

 

Lovforslaget indeholder i § 6 en regulering af institutionssammenlægninger og –spaltninger. Det følger af denne bestemmelse, at ved sammenlægning af en institution, der er godkendt efter lov om almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v., med en institution, der er godkendt efter lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse, vil den fortsættende institution kunne godkendes til at udbyde de uddannelser, som de to oprindelige institutioner kunne godkendes til at udbyde, selv om den sammenlagte institution kun kan godkendes efter en af de to institutionslove, jf. bestemmelsen i § 6, stk. 1, 1. pkt. om, at den sammenlagte institution ”godkendes til at udbyde uddannelser efter en eller flere love.” Denne bemyndigelse vil efter sit indhold alene kunne anvendes ved institutionssammenlægninger og dermed ikke som bemyndigelsen i § 1, stk. 2, generelt over for de institutioner, der er omfattet af lovforslaget.

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Bertel Haarder