Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

I forbindelse med behandlingen af (L 183) Forslag til Lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse har

Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 2. maj 2006 stillet mig følgende spørgsmål:

 

 

Spørgsmål 19:

”Hvordan ville en bestyrelses sammensætning og størrelse konkret kunne se ud efter fusion af en institution for almengymnasial uddannelse med en institution for erhvervsrettet uddannelse godkendt efter lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse? ”

 

Svar:

Ved sammenlægning af en institution for almengymnasial uddannelse med en institution for erhvervsrettet uddannelse, der godkendes efter lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse, skal bestyrelsen i den fortsættende institution bestå af 6-12 medlemmer.

 

Herudover kan undervisningsministeren tillade, at den fortsættende institution i en overgangsperiode kan have flere end 12 medlemmer.

 

Ved sammenlægning af en institution for almengymnasial uddannelse med en institution for erhvervsrettet uddannelse, der godkendes efter lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v., skal bestyrelsen i den fortsættende institution ligeledes bestå af 6-12 medlemmer, og undervisningsministeren kan også her tillade, at den fortsættende institution i en overgangsperiode kan have flere end 12 medlemmer, jf. lovforslagets § 16, stk. 8.

 

Der kan i denne forbindelse henvises til lovforslagets bemærkninger til § 6-7 om institutionssammenlægninger, af hvilke det fremgår, at ministeren i forbindelse med godkendelsen af den fortsættende institutions vedtægt skal sikre, at de kompetencer, som medlemmer af institutionens bestyrelse samlet skal have, herunder erfaring med uddannelsesudvikling og kvalitetssikring, også skal omfatte erfaring med uddannelsesudvikling og kvalitetssikring af de uddannelser, som den fortsættende institution overtager udbudsretten til fra institutionen for erhvervsrettet uddannelse.

 

Både når en fortsættende institution godkendes efter lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse og efter lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v., skal bestyrelsen for den fortsættende institution sammensættes således, at medlemmerne tilsammen har de kompetencer, som kræves efter hhv. § 16 i L 183 og efter § 2, nr. 6, i L 184. Bestyrelsens medlemmer skal derfor tilsammen have erfaring med uddannelsesudvikling, kvalitetssikring, ledelse, organisation, økonomi, arbejdsmarkedets behov, erhvervsliv, grundskolesektoren og den videregående uddannelsessektor.

 

Bestyrelsen for en sammenlagt institution, der er godkendt efter lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse eller efter lov om institutioner for almengymnasial uddannelse og almen voksenuddannelse m.v., vil fx kunne sammensættes således:

 

1 medlem udpeget af en eller flere kommunalbestyrelser i forening

2 medlemmer udpeget af og blandt medarbejderne ved institutionen, heraf et medlem med stemmeret

2 medlemmer udpeget af elevrådet, heraf et med stemmeret

2 medlem udpeget af arbejdsgiverorganisationer

2 medlemmer udpeget af arbejdstagerorganisationer

(Normalt vil der blandt de paritetsudpegede medlemmer være personer, der repræsenterer erhvervslivet og personer med faglig indsigt i uddannelse og arbejdsmarkedets behov for uddannelserne)

1 medlem, der har erfaring fra grundskolesektoren

1 medlem, der har erfaring fra den videregående uddannelsessektor

Indtil 3 medlemmer, der tilsammen har erfaring med uddannelsesudvikling, kvalitetssikring, ledelse, organisation og økonomi.

 

Dette giver en bestyrelse på max. 12 stemmeberettigede medlemmer.

 

Det bemærkes, at en person ofte vil kunne besidde flere af de kompetencer, der kræves for at sidde i en bestyrelse.

 

Konkret må den enkelte bestyrelse have en størrelse, der inden for de givne rammer sikrer de kompetencer, som den samlede bestyrelse skal have.

 

Jeg gør i denne forbindelse opmærksom på, at hensigten med bestemmelserne om institutionssammenlægninger ikke er, at man gennem en sammenlægning, der er godkendt efter den ene af de to love, skal kunne frigøre sig fra et eller flere af de krav til de samlede kompetencer medlemmerne af de sammenlæggende institutioners bestyrelser skal have. Disse kompetencekrav er fastlagt i lovforslagets § 16 og i den affattelse af § 5 i lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse, som er foreslået i § 2, nr. 6, i lovforslag nr. L 184.

 

I de konkrete tilfælde af institutionssammenlægning, hvor der skal tages stilling til vilkårene for sammenlægning, vil ministeren påse, at disse hensyn sikres varetaget.

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder