Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

 I forbindelse med behandlingen af (L 183) Forslag til Lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v. har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 2. maj 2006 stillet mig følgende spørgsmål:

 

 

Spørgsmål 23:

” Hvorfor finder ministeren det i modstrid med strukturreformaftalen ikke hensigtsmæssigt, at regionsrådet udpeger et medlem til bestyrelsen, jf. pkt. 2 i lovforslagets almindelige bemærkninger? ”

 

Svar:

Der er med den foreslåede affattelse af bestemmelsen om kravene til bestyrelsens sammensætning og kompetencer søgt en afbalanceret løsning på mange forskellige hensyn og ønsker, herunder ønsket om at gennemføre en styrkelse af bestyrelsesarbejdet i overensstemmelse med forslagene fra udvalget til analyse af uddannelsesområdets styringssystem.

Det er i den forbindelse fundet mest hensigtsmæssigt ikke at bevare et lovkrav om, at regionsrådene udpeger et medlem til bestyrelsen.

 

Der er herved blandt andet lagt vægt på, at regionsrådene gennem varetagelsen af deres koordinerende opgaver på ungdomsuddannelsesområdet, som institutionerne er forpligtede til at medvirke til, vil have en direkte lovfæstet adgang til at varetage regionale hensyn over for institutionerne.

 

Der er imidlertid ikke noget, der hindrer, at der i de enkelte selvejende institutioners bestyrelser kan være medlemmer, der samtidig er medlemmer af et regionsråd.

 

Det kan for eksempel fremgå af institutions vedtægt, at et medlem skal være udpeget af et eller flere regionsråd eller, at et bestyrelsesmedlem, der er udpeget på grundlag af faglige og personlige kompetencer, også skal være medlem af regionsrådet. Dette gælder også medlemmer, der er udpeget af andre udpegningsberettigede.

 

Ministeriet vil endvidere i den vejledning, som ministeriet vil udsende i forbindelse med udstedelsen af standardvedtægten, særskilt gøre opmærksom på muligheden for, at en institution kan beslutte, at der i bestyrelsen kan sidde et medlem, der samtidig er medlem af regionsrådet.

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder