Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

 I forbindelse med behandlingen af (L 184) Forslag til lov om ændring af lov om Centre for Videregående Uddannelse og andre selvejende institutioner for videregående uddannelser m.v., lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse, lov om almen voksenuddannelse og om voksenuddannelsescentre og lov om folkehøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler (frie kostskoler). (Opfølgning på Undervisningsministeriets styringsanalyse af selveje og taxametersystemet i forbindelse med strukturreformen m.v.) har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 2. maj 2006 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 17:

”På hvilke konkrete områder vil ministeren revidere standardvedtægterne for institutioner for erhvervsrettet uddannelse på baggrund af lovforslaget?”

 

Svar:

Det er først og fremmest bestemmelsen om bestyrelsessammensætningen, der skal revideres i overensstemmelse med forslagene i L 184.

 

Jeg ønsker, at der skal være vide rammer for den enkelte institution til at sammensætte en bestyrelse, der bedst muligt kan varetage institutionens interesser. Det er derfor ikke tanken i standardvedtægten konkret at fastsætte, hvem der skal sidde i den enkelte bestyrelse, hvem der konkret skal udpege eller indstille bestyrelsesmedlemmer, eller hvorledes udpegning ved selvsupplering skal tilrettelægges.

 

Herudover skal standardvedtægten indeholde regler om institutionernes daglige ledelse, tegningsret og formueforvaltning, ansættelse og afskedigelse af leder og personale, særskilt vederlag til bestyrelsesmedlemmer, aflæggelse af regnskab og revision samt nedlæggelse. Disse regler vil have bindende karakter.

 

 

 

 

Jeg vil i øvrigt i overensstemmelse med ministeriets sædvanlige praksis iværksætte en høring over et udkast til den bekendtgørelse, der indeholder en standardvedtægt, inden den udstedes.

 

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder