Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

 

 

 

 

 

 

 

I forbindelse med behandlingen af (L 184) Forslag til lov om ændring af lov om Centre for Videregående Uddannelse og andre selvejende institutioner for videregående uddannelser m.v., lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse, lov om almen voksenuddannelse og om voksenuddannelsescentre og lov om folkehøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler (frie kostskoler). (Opfølgning på Undervisningsministeriets styringsanalyse af selveje og taxametersystemet i forbindelse med strukturreformen m.v.) har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 8. maj 2006 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 18:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 8. maj 2006 fra Danmarks Erhvervsskoleforening og Handelsskolernes Bestyrelsesforening, jf. L 184 - bilag 4.”

 

Svar:

De to skoleforeninger ønsker, at bestyrelserne på medlemsskolerne må tegne ansvarsforsikring. Der henvises til, at universiteterne har adgang til at tegne sædvanlig bestyrelsesansvarsforsikring.

 

Det er min opfattelse, at de statslige tilskud ikke skal anvendes til forsikringer, der dækker bestyrelsesmedlemmernes personlige erstatningsansvar.

 

Det følger af lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse, at bestyrelsen har den overordnede ledelse af institutionen, og at bestyrelsen er ansvarlig over for undervisningsministeren for institutionens drift, herunder for forvaltningen af de statslige tilskud.

 

Jeg kan oplyse, at det i Statsrevisorernes Beretning nr. 5 2003 om statens selvforsikringsordning konstateres, at der var forskellig praksis vedrørende bestyrelsesansvarsforsikring for de selvejende institutioner under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling og Undervisningsministeriet. Dette gav ikke anledning til bemærkninger.

 

Endvidere kan jeg oplyse, at kommunalbestyrelser ikke kan tegne forsikringer, der dækker ansvaret for kommunalbestyrelsesmedlemmer i deres egenskab af medlemmer af kommunalbestyrelsen.

 

Jeg er derfor ikke indstillet på at etablere en særlig hjemmel, der giver institutioner for erhvervsrettet uddannelse lov til at tegne bestyrelsesansvarsforsikringer.

 

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder