Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

I forbindelse med behandlingen af (L 184) Forslag til lov om ændring af lov om Centre for Videregående Uddannelse og andre selvejende institutioner for videregående uddannelser m.v., lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse, lov om almen voksenuddannelse og om voksenuddannelsescentre og lov om folkehøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler (frie kostskoler). (Opfølgning på Undervisningsministeriets styringsanalyse af selveje og taxametersystemet i forbindelse med strukturreformen m.v.) har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 9. maj 2006 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 19:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 9. maj 2006 fra Fagligt Fælles Forbund, jf. L 184 - bilag 5.”

 

Svar:

Fagligt Fælles Forbund anmoder i brev af 9. maj 2006 om, at der ved sammensætningen af bestyrelser for institutioner for erhvervsrettet uddannelse skabes mulighed for at fastholde antallet af partsudpegede bestyrelsesmedlemmer ved at forhøje det maksimale antal medlemmer fra 12 til 13.

 

Jeg kan hertil svare, at den foreslåede ændrede affattelse af bestyrelsesbestemmelsen i § 5 i lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse, jf. lovforslagets § 2, nr. 6, efter min opfattelse er udtryk for en velafbalanceret afvejning af mange forskellige ønsker og interesser vedrørende de krav i loven, der bør stilles til bestyrelsernes sammensætning og størrelse, herunder de kompetencer, som bør være repræsenteret i bestyrelserne.

 

Særligt vedrørende spørgsmålet om bestyrelsernes størrelse gør jeg opmærksom på, at der med forslaget om at fastholde den gældende grænse på højst 12 medlemmer sker en fravigelse fra den generelle anbefaling i rapporten fra Udvalget for analyse af uddannelsesområdets styringssystem om, at bestyrelserne bør have en størrelse på 6 - 10 medlemmer, og at der herved især er lagt vægt på hensynet til de kompetencer, som de bestyrelsesmedlemmer, der udpeges af arbejdsmarkedets parter, kan tilføre bestyrelsesarbejdet. Jeg finder derfor ikke, at der bør ske en forhøjelse af den gældende grænse på højst 12 bestyrelsesmedlemmer til højst 13.

 

Institutionen bestemmer selv i sin vedtægt inden for lovens og standardvedtægtens rammer den nærmere sammensætning af bestyrelsen.

 

Henvendelsen giver endvidere anledning til at henlede opmærksomheden på, at der hverken efter den gældende bestyrelsesbestemmelse i § 5 i lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse, eller efter den ændrede affattelse heraf, der er foreslået i lovforslagets § 2, nr. 6, er krav om, at der i en institutions bestyrelse skal være medlemmer, som er udpeget af arbejdsmarkedets parter, eller at arbejdsmarkedets parter skal have flertal i bestyrelsen. Det fremgår alene, at i tilfælde af, at der til en bestyrelse er udpeget medlemmer at arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer, skal disse være ligeligt repræsenteret.  

 

Med hensyn til den del af henvendelsen, der angår lovforslag nr. 183, henviser jeg til mit svar på spørgsmål 33 til dette lovforslag.

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Bertel Haarder