Til Folketingets Uddannelsesudvalg

 

 

 

 

Dato

16. august 2006

 

 

 

Vedrørende lovforslag L185 om obligatoriske prøver og ændringer i efterskoleloven

Debatten om lovforslaget har drejet sig om de obligatoriske prøver, medens det forhold, at grundskolernes (friskolernes) regelsæt overføres på de frie kostskoler (efterskoler og husholdnings- og håndarbejdsskoler) ikke har været genstand for drøftelse. I den forbindelse vil vi gerne pege på følgende 3 forhold i håbet om, at de kan blive drøftet i forbindelse med lovforslagets færdigbehandling:

 

1: Der bør være forskel på bestemmelser for frie kostskoler og frie grundskoler: Efterskoleforeningens synspunkt vedrørende lovforslagets § 2 er, at bestemmelserne allerede er indeholdt i reglerne om frie kostskoler og i kravet om at stå mål med, og at bestemmelserne derfor er overflødige. Undervisningsministeriet har ikke ønsket at ændre disse bestemmelser med den begrundelse, at de modsvarer lignende bestemmelser i lov om friskoler og private grundskoler m.v. vedrørende undervisningspligtige elever.

 

Der er ingen diskussion om, at efterskolens undervisning af undervisningspligtige elever skal stå mål med folkeskolens. Styringen mod dette mål sker ved, at efterskoleeleverne aflægger folkeskolens afgangsprøver efter samme regler og med minimum samme slutmål som i folkeskolen.

 

2: Lovbestemmelserne etablerer et kunstigt skel mellem efterskolernes   undervisningspligtige- og ikke-undervisningspligtige elever:

§2. stk. 5-7 pålægger efterskolerne nye opgaver, men kun i forhold til de undervisningspligtige, og der lægges dermed op til en sondring, der ikke er særlig praktisabel i forhold til skolernes dagligdag.

Især kravet i §2. stk. 6. om evaluering med henblik på individualiseret undervisning vil være problematisk. Målet er tydeligt nok i en grundskole, hvor eleverne normalt går flere år i træk, men ikke på efterskoler, hvor udgangspunktet alene er ét år. Efterskoleforeningen vil gentage sit forslag i høringssvaret om, at bestemmelsen erstattes af en bemyndigelse til ministeren til at tage højde for forsøgene med realkompetence vurdering.

Kommentar til ministerens svar på spørgsmål 3

3: Stillingtagen til prøveaflæggelse bør primært være forældrenes valg.

Efterskolerne har ikke noget ønske om, at der skal gælde forskellige prøvevilkår i folkeskolen og på de frie skoler. Vort ønske om, at skolelederen sammen med eleven og dennes forældre kan tage stilling til, om der skal ydes en individuel dispensation fra en eller flere af de obligatoriske prøver, skal naturligvis gælde for alle uanset skoleform. Det er desuden vigtigt for os at understrege, at det må være forældrene, der har det sidste ord, og vi skal meget klart opfordre til, at der ikke skal inddrages yderligere instanser fx PPR i denne stillingtagen.

 

Det fremgår af Undervisningsministerens svar til udvalget, at ministeren forestiller sig, at der kun kan gives dispensation til elever, ”for hvem prøveaflæggelse på grund af betydelig funktionsnedsættelse eller utilstrækkelige danskkundskaber ikke skønnes hensigtsmæssig”, og at dispensation gives af skolens leder, der træffer beslutningen sammen med eleven på baggrund af en pædagogisk-psykologisk vurdering og efter samråd med elevens forældre.

 

Der må skelnes mellem de situationer, hvor PPR er inde i billedet, og forløb, hvor PPR kun undtagelsesvis medvirker: I det omfang PPR er inddraget i optagelse af en elev på en efterskole, kan der i denne forbindelse lægges en plan om, at eleven så vidt muligt skal aflægge prøver.

For den store mellemgruppe af elever, der har haft et broget skoleforløb og karakteriseres som mere eller mindre skoletrætte, men som kun undtagelsesvis har været i kontakt med PPR, vil PPR ofte ikke have basis for at vurdere elevens parathed til prøveaflæggelse. Derimod vil skolens leder og elevens forældre givetvis have en god fornemmelse af, hvad eleven kan klare, uden at prøveaflæggelsen indebærer et nederlag for eleven.

 

Med venlig hilsen

 

 

Anna Kolind

Formand

 

Direkte 98 94 96 77

Mobil 21 71 62 20

[email protected]

 

Efterskoleforeningen

 

Efterskolernes Sekretariat

Vartov

Farvergade 27, H, 2.

1463  København K

 

Tlf. 33 12 86 80

Fax 33 93 80 94

 

[email protected]

www.efterskole.dk

 

Foreningens formand

Anna Kolind

Snevrevej 2

Horne

9850  Hirtshals

Tlf. 98 94 96 77

[email protected]

 

Sekretariatsleder

Sophus Bang Nielsen