Friskolernes Kontor

Prices Havevej 11

5600 Faaborg

 

 

Telefon  62 61 30 13

Telefax  62 61 39 11

 

[email protected]

www.friskoler.dk

 

Giro 828-2218

 

 

 

 

 

 
Til: Uddannelsesudvalget

     

     

     

     

 

 

 

 

2006-04-24

 

201

 

 

Dansk Friskoleforenings høringssvar vedr. nye prøveformer for friskoler (L185) i stikordsform.

    

 

I forbindelse med udvalgets høring den 26. april 2006 har foreningen her omarbejdet vores høringssvar i stikord.

 

Den obligatoriske prøvepakke:

Når man med de aktuelle forslag til lovændringer indfører en obligatorisk prøvepakke, som udvider antallet af prøvefag og fratager eleverne retten til at vælge, hvilke fag de vil gå til prøve i, tvinges en række friskoler til at revurdere både skoleplan og værdigrundlag, og en række skoler har allerede givet udtryk for frustration og en vis rådvildhed, da det foreliggende lovforslag får virkning allerede fra næste skoleår.

 

Tidsrammer:

Dansk Friskoleforening anser de givne frister for uantagelig korte, og foreningen finder det generelt bekymrende, når et politisk flertal i realiteten benytter den obligatoriske prøve til at sætte en pædagogisk dagsorden på de fleste frie grundskoler.

 

Prøveretten flyttes fra skoleleder til skolen:

Foreningen kan tilslutte sig afskaffelsen af lederens prøveret.

 

Religion/kristendomsundervisning:

De fleste friskoler gennemfører religionsundervisning, og det er vores indtryk, at de fleste også anvender termen „kristendomskundskab”, selv om faget og undervisningen kan være stærkt afvigende fra folkeskolens. Med den anvendte formulering må man antage, at elever på skoler med faget „kristendomskundskab” skal aflægge prøve, mens skoler med faget „religion” vil være fritaget. En lov må ikke give anledning til spekulationer af denne art.

 

Faget historie:

§ 8 a. stk. 3.

Dansk Friskoleforening kan tilslutte sig denne bestemmelse.

§ 8 a. stk. 4.

Dansk Friskoleforening kan tilslutte sig denne bestemmelse, men finder ændringen af tilsynsreglerne ganske unødvendig.

§ 8 a. stk. 5.

Dansk Friskoleforening kan tilslutte sig denne bestemmelse.

 

Tilsynsbestemmelser:

Generelt finder foreningen det utilfredsstillende, at tilsynsbestemmelserne gøres endnu mere uoverskuelige. Vi finder det besynderligt, at den tilsynsførende skal føre tilsyn med standpunktet i faget historie på skoler, der benytter en frihedsregel, som i forvejen forudsætter indsendt dokumentation til ministeriet.

Indførelsen af „særskilt tilsyn” for prøvefrie skoler og skoler omfattet af § 8 a stk. 4. gør tilsynsreglerne endnu mere ulogiske. Ministeriet har tidligere indført „målrettet tilsyn”, og så vidt vi kan forstå, bliver „det særskilte tilsyn” en variant, der skal holde skoler med alternativt skolesyn under nøje og løbende statsligt tilsyn. Det forekommer os at være udtryk for en mistænkeliggørelse af en lille skolegruppe, som os bekendt ikke har givet anledning hertil.

Gennem de sidste 15 år har man ved skiftende lovgivning klistret det ene lag tilsynsbestemmelser uden på det andet. Resultatet er blevet tilsynsregler, som de færreste efterhånden kan overskue og gennemskue.

 

Optagelse på gymnasiet:

Dansk Friskoleforening skal gøre opmærksom på, at en del prøvefrie skoler har haft et udmærket samarbejde med lokale gymnasier, hvor rektor med sit kendskab til skolerne og deres undervisningskvalitet har bedømt, om eleverne skulle til optagelsesprøve eller ej. Vi skal stærkt henstille, at optagelsesbestemmelserne udformes med en fleksibilitet, der ikke sætter det lokale samarbejde ud af kraft.

 

 

 

 

Venlig hilsen

 

 

Ebbe Lilliendal Jørgensen

landsformand

Løjt Søndervang 30, 6200 Aabenraa

74618316 / 21723380

[email protected]

www.lilliendals.dk