Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

I forbindelse med behandlingen af (L 185) Forslag til lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. og andre love på Undervisningsministeriets område (Afgangsprøver i frie grundskoler, frie kostskoler og ungdomsskoler og optagelsesprøver til gymnasiale uddannelser m.v.) har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 30. maj 2006 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 16:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 30. maj 2006 fra Efterskoleforeningen, jf. L 185 - bilag 18.”

 

Svar:

Efterskoleforeningen giver i sin henvendelse udtryk for det synspunkt, at bestemmelserne i lovforslagets § 2 om mål er overflødige, da disse er indeholdt i de gældende regler, og foreningen nævner, at ”styringen mod (folkeskolens) mål sker ved, at efterskoleeleverne aflægger folkeskolens afgangsprøver…”.

 

Som det fremgår af bemærkningerne til loven, er disse bestemmelser fremsat som følge af vedtagelsen af lov nr. 336 af 18. maj 2005 om ændring af lov om frie grundskoler m.v. Der er tale om præciseringer af gældende regler, som skal sikre opfyldelse af kravet om, at undervisningspligtige elever på efterskoler modtager en undervisning, der står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen samtidig med, at der tages hensyn til skoleformens frihedstraditioner. Således er det fx fortsat muligt for en efterskole at vælge ikke at tilbyde folkeskolens afgangsprøver; men denne frihed medfører ikke andre mål for undervisningen.

 

Efterfølgende kommenterer Efterskoleforeningen i henvendelsen mit svar på spm. 3 til L 185 bl.a. vedrørende inddragelse af PPR og forældrenes stillingtagen i forbindelse med prøveaflæggelse.

 

Med forslaget sikres, at alle elever aflægger folkeskolens prøver, hvis de går på en skole, der har valgt at tilbyde disse, og at fritagelse kun kan ske med forældrenes accept.

 

Samtidig sikrer forslaget, at pædagogisk-psykologisk rådgivnings faglige vurdering inddrages, hvis det skønnes hensigtsmæssigt at fritage en elev for at aflægge en eller flere af folkeskolens afgangsprøver. Det vurderes ikke at være aktuelt for elever at blive fritaget for prøveaflæggelse, med mindre PPR allerede er inddraget.

 

Lovforslaget sikrer således forældremyndigheden afgørende indflydelse på beslutning om fritagelse for prøveaflæggelse, ligesom beslutning om fritagelse vil ske på et fagligt grundlag under individuel hensyntagen til den enkelte elev.

 

I øvrigt henvises til svar på spm. 3 til L 185.

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder