Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

I forbindelse med behandlingen af (L 185) Forslag til lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. og andre love på Undervisningsministeriets område. (Afgangsprøver i frie grundskoler, frie kostskoler og ungdomsskoler og optagelsesprøver til gymnasiale uddannelser m.v.), har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 2. maj 2006 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 4:

”Ministeren bedes kommentere talepapir udleveret af Bråskovgård Efterskole ved deres foretræde i Uddannelsesudvalget den 2. maj 2006, jf. L 185 - bilag 8.”

 

Svar:

Det forelagte materiale fra Bråskovgård Efterskole uddyber skolens kritik af L 185. Jeg tillader mig derfor at henvise til min besvarelse af spørgsmål 3 til L 185.

 

Det er rigtigt, at lovforslaget medfører ændringer i forhold til hidtil gældende praksis i forbindelse med aflæggelse af folkeskolens afgangsprøve. For så vidt angår kristendomskundskab og historie, er der imidlertid med forslaget lagt op til muligheder for fravalg af prøveaflæggelse eller valg af anden prøveform i overensstemmelse med de frie skolers værdigrundlag.

 

Det er fortsat sådan, at en fri skole – herunder også en efterskole – skal give undervisningspligtige elever en undervisning, der står mål med, hvad der almindeligvis kræves af folkeskolen. Uanset om en fri skole vælger at tilbyde folkeskolens prøver eller ej, er det således fortsat skolens ansvar at sikre, at den råder over de fornødne lærerkræfter til at sikre undervisningens kvalitet.

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder