Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

I forbindelse med behandlingen af (L 185) Forslag til lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. og andre love på Undervisningsministeriets område. (Afgangsprøver i frie grundskoler, frie kostskoler og ungdomsskoler og optagelsesprøver til gymnasiale uddannelser m.v.) har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 11. maj 2006 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 7:

”Mener ministeren, det er rimeligt overfor de svageste elever, at de kan vælge at tage den fulde pakke fag eller ingen fag, og mener ministeren, det er en hjælp for svage elever, at de kommer ud af skolen uden eksaminer overhovedet?”

 

Svar:

De regler, der foreslås fastsat med L 185, indebærer ikke et valg for den enkelte elev mellem prøveaflæggelse i alle prøvefag eller ingen prøveaflæggelse overhovedet. Elever på en skole, der tilbyder folkeskolens afgangsprøver, er forpligtet til at aflægge alle prøver, medmindre eleven fritages fra prøveaflæggelse efter de regler, der fastsættes af undervisningsministeren i medfør af § 14, stk. 4, i folkeskoleloven, jf. lov 313 af 19. april 2006 om ændring af lov om folkeskolen. Reglerne vil indebære, at skolens leder kan beslutte, at elever, for hvem prøveaflæggelse på grund af betydelig funktionsnedsættelse eller utilstrækkelige danskkundskaber ikke skønnes hensigtsmæssig, kan fritages for at aflægge afgangsprøver. Fritagelsen kan omfatte en eller flere eller alle afgangsprøver. Skolens leder træffer beslutningen sammen med eleven på baggrund af en pædagogisk-psykologisk vurdering og efter samråd med elevens forældre.

 

Det er i øvrigt min opfattelse, at elever med vanskeligheder i videst muligt omfang skal aflægge prøver, eventuelt på særlige vilkår, jf. de derom

 

 

gældende regler, således at også de får det bedst mulige grundlag for deres videre uddannelse.

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder