København den 18. april 2006

 

 

 

 

Høringssvar vedr. lov om tilskud til distribution af dagblade

 

 

Dansk Journalistforbund finder det overordnede formål med loven om tilskud til distribution af dagblade helt afgørende, nemlig at formålet er at fremme mangfoldigheden af dagblade. Det er ligeledes afgørende, at tilskudsordningerne baseres på klart definerede kriterier, således at fordelingsudvalget ikke skal fordele midler på baggrund af skøn, men alene på baggrund af de kriterier, der kommer til at fremgå af den endelige lov.

 

Det er også hensigtsmæssigt, at der bliver størst mulig overensstemmelse mellem ordningen for dagblade og for dagbladslignende publikationer. Derfor vil det også være mest korrekt, hvis der bliver mulighed for at gøre fordelingsudvalgene identiske, så der også i fordelingen af tilskud bliver en entydig linje.

 

Det skal understreges, at Dansk Journalistforbund finder det tilfredsstillende, at der etableres såvel en overgangsordning som en supplementsordning, hvor det til gengæld er helt afgørende, at supplementsordningen læner sig op af formålsparagraffen.

 

Kriterier for støtte

 

Når det gælder kriterierne, som de er beskrevet i lovforslaget og i bemærkningerne hertil, finder vi det helt afgørende, at såvel nuværende som nye blade umiddelbart kan se, om de er støtteberettigede eller ej.

 

I forhold til bemærkningerne til paragraf 1 er det meget uklart, hvad der forstås ved ”en meget bred kreds af læsere”, ligesom definitionen af erhvervs- og faggrupper meget vel kan blive skønsmæssige betragtninger. Det anbefales derfor at lade denne formulering udgå.

 

Videre i lovforslagets bemærkninger er der forsøgt en oplistning af, hvad der forstås ved redaktionelt stof. Denne opremsning bestående af politiske, samfundsøkonomiske og kulturelle temaer kan der opstå usikkerhed om, hvilken form for redaktion stof, der indgår under disse benævnelser. Det er vigtigt, at begrebet redaktionelt stof ikke kommer til at virke indsnævrende, da det i givet fald vil modvirke ønsket om at nå en meget bred kreds af læsere samt fastholde mangfoldigheden, som netop er udtrykt i lovforslagets paragraf 1 stk. 2.

 

For så vidt angår lovforslagets paragraf 3 og paragraf 5 må der heller ikke være tvivl om, hvad der forstås ved begrebet distribueres i abonnement. Det er eksempelvis vigtigt, at der ikke opstår fortolkningstvister i forbindelse med fremkomsten af nye gratisaviser.

 

Dansk Journalistforbund finder det i øvrigt afgørende, at den kommende ordning får en holdbarhed, således at såvel dagblade som dagbladslignende publikationer kan have tillid til, at der er tale om en støtteordning på et niveau, der som et minimum følger prisudviklingen. Dansk Journalistforbund står i øvrigt til rådighed for yderligere informationer, såfremt der er behov for det.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

Mogens Blicher Bjerregård

Forbundsformand

 

 

 

 

 

 

 Â