Betænkning afgivet af Kommunaludvalget den 18. maj 2006

Betænkning

over

 Forslag til lov om konkurrencemæssig ligestilling mellem kommuners og regioners egenproduktion og køb af ydelser hos eksterne leverandører i relation til udgifter til merværdiafgift m.v. samt om Momsfondet

[af indenrigs‑ og sundhedsministeren (Lars Løkke Rasmussen)]

 

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 29. marts 2006 og var til 1. behandling den 6. april 2006. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Kommunaludvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og indenrigs- og sundhedsministeren sendte den 24. marts 2006 dette udkast til udvalget, jf. alm. del - bilag 123. Den 30. marts 2006 sendte indenrigs- og sundhedsministeren de indkomne høringssvar samt et notat herom til udvalget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 5 spørgsmål til indenrigs- og sundhedsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (V, DF, KF og RV) indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.

Venstres, Dansk Folkepartis, Det Konservative Folkepartis og Det Radikale Venstres medlemmer af udvalget vurderer, at den konkurrencemæssige ubalance, der opstår som følge af kommuners og regioners manglende fradragsret for udgifter til energiafgifter, har et meget begrænset omfang, og at fordelene ved at håndtere kommuner og regioners energiafgifter i momsrefusionsordningen ikke opvejer de administrative byrder en sådan håndtering vil indebære. V, DF, KF og RV er imidlertid opmærksomme på den rejste problemstilling og vil følge området nøje fremover.

Et mindretal i udvalget (S) vil ved 3. behandling stemme hverken for eller imod lovforslaget.

Socialdemokratiets medlemmer af udvalget har været kritiske over for resultatet af regeringens forhandlinger om udmøntning af de økonomiske og lovgivningsmæssige konsekvenser af kommunalreformens omfattende opgaveændringer sammenbygget med et ændret tilskuds- og udligningssystem. Den efterfølgende høring samt udvalgsbehandlingen i Folketingets Kommunaludvalg har på alle måder bekræftet dette kritiske udgangspunkt. Der henvises til betænkningsbidrag til hovedforslaget, Forslag til lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner (L 194).

Lovforslaget gennemfører en principiel ændring i momsudligningssystemet, som knytter sig til tankegangen i tilskuds- og udligningssystemet. S vil ikke indvende noget grundlæggende imod denne ændring. Lovforslaget gennemfører desuden en ændring, der tilsigter at øge den konkurrencemæssige ligestilling mellem det offentlige og det private. S støtter en reel konkurrencemæssig ligestilling mellem det offentlige og det private.

Men S finder det uforståeligt, at forslaget udelukkende er til gavn for private virksomheder. Kun skævvridninger, der hidtil er kommet det offentlige til gavn, bliver imødegået. Derimod er der i udvalgsarbejdet blevet afvist at rette op på konkurrencemæssige skævvridninger, når disse kommer det private til gavn. Dette endda på trods af, at disse skævvridninger må forventes at have et omfang, der berettiger til et sådant initiativ.

Det er blevet oplyst, at kommuners og regioners indirekte betaling til private virksomheders lønsumsafgift skønnes at udgøre ca. 50 mio. kr. Derimod har det ikke været muligt for ministeren at fremskaffe information om beløbets størrelse, når det angår kommunernes og regionernes udgift til betaling af energiafgifter, der godtgøres private virksomheder.

Hvis lovforslaget var båret af et reelt ønske om at skabe konkurrencemæssig ligestilling mellem det offentlige og det private, ville netop kommunernes og regionernes energiafgifter have været omfattet af lovforslaget. Men det synes at være regeringens holdning, at konkurrenceudsættelse af offentlig servicevirksomhed kan gennemføres på grundlag af uens konkurrencevilkår, blot det er den offentlige part, der lider under de uens vilkår.

Lovforslagets forskellige elementer medfører, at S ved 3. behandling vil stemme hverken for eller imod lovforslaget.

Et andet mindretal i udvalget (SF og EL) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling.

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

Erling Bonnesen (V) Â  Troels Christensen (V) Â  Flemming Damgaard Larsen (V) Â  Leif Mikkelsen (V) Â  Jens Vibjerg (V) Â  Poul Nødgaard (DF) fmd.  Kristian Thulesen Dahl (DF) Â  Christian Wedell‑Neergaard (KF) nfmd.  Allan Niebuhr (KF) Â  Pia Gjellerup (S) Â  Ole Stavad (S) Â  Arne Toft (S) Â  Magnus Heunicke (S) Â  Margrethe Vestager (RV) Â  Ole Glahn (RV) Â  Kristen Touborg (SF) Â  Line Barfod (EL) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

52

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

24

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

17

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 192

Bilagsnr.

Titel

1

Høringsnotat, fra indenrigs- og sundhedsministeren

2

Høringssvar, fra indenrigs- og sundhedsministeren

3

Svarfrist for spørgsmål til ministeren er fastsat til 25/4-06

4

Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

5

1. udkast til betænkning

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 192

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om opgørelse over, hvor stort kommunernes og regionernes indirekte udgift til betaling af lønsumsafgift forventes at være i 2007, til indenrigs- og sundhedsministeren, og ministerens svar herpå

2

Spm. om opgørelse over, hvor stort kommunernes og regionernes udgift til betaling af energiafgifter forventes at være i 2007, til indenrigs- og sundhedsministeren, og ministerens svar herpå

3

Spm. om, hvorfor kommunernes udgifter til lønsumsafgift ikke omfattes af refusionsordningen, til indenrigs- og sundhedsministeren, og ministerens svar herpå

4

Spm. om begrundelser for, at energiafgifter ikke inddrages i udligningsordningen for moms, til indenrigs- og sundhedsministeren, og ministerens svar herpå

5

Spm. om forklaring på regeringens afvisning på inddragelse af energiafgifter i udligningsordningen for moms, til indenrigs- og sundhedsministeren, og ministerens svar herpå