Dato:            4. maj 2006

Kontor:         Kommunaladm. kt.

J.nr.:             2005-2481-6

Sagsbeh.:   jsn


 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 2 (ad L 192) som Folketingets Kommunaludvalg har stillet til Indenrigs- og Sundhedsministeren den 19. april 2006

 

Spørgsmål:

Der ønskes en opgørelse over, hvor stort omfanget af kommunernes og regionernes udgift til betaling af energiafgifter, der godtgøres private virksomheder, forventes at være i 2007.

 

Svar:

Kommuner og amter registrerer ikke energiafgifter særskilt i de kommunale budgetter og regnskaber. Energiafgifterne indgår i stedet som en integreret del i den kommunale og amtskommunale serviceproduktion.

 

Skatteministeriet, under hvis ressort energiafgifterne henhører, er anmodet om bidrag til besvarelse af spørgsmålet. Skatteministeriet udtaler følgende:

 

”Der findes ikke umiddelbart opgørelser af omfanget af kommuners og regioners energiafgiftsbetaling på områder, hvor kommuner og regioner konkurrerer med momsregistrerede virksomheder.

 

Momsregistrerede virksomheder får godtgjort energiafgifter fuldt ud af energi, der er forbrugt i virksomheden til procesformål. Afgiften godtgøres i samme omfang, som virksomheden har fradrag for momsen af energiforbruget. Dette gælder også, hvis den momsregistrerede virksomhed er kommunalt ejet.

 

Visse serviceerhverv opført i bilaget til elafgiftsloven kan dog ikke få godtgjort elafgift.

 

Alle virksomheder betaler CO2-afgift af hele deres energiforbrug. Desuden betaler alle erhverv og husholdninger samme afgifter af energi til rumvarme og varmt vand.

 

Godtgørelsen til momsregistrerede virksomheder var ved energiafgiftslovenes indførelse begrundet i hensynet til erhvervenes konkurrenceevne.

 

En stor del af det energiforbrug, der finder sted i ikke-momsregistrerede virksomheder, er energi til rumvarme. Her gælder som nævnt ens afgiftsvilkår for alle.

 

Det vurderes, at der kun er ganske få områder, hvor energiafgifterne har betydning for konkurrencen mellem kommuner/regioner og momsregistrerede virksomheder”.

 

Jeg kan henholde mig til det af Skatteministeriet oplyste.

 

Det er således ikke muligt at tilvejebringe en opgørelse over regioners og kommuners udgift til betaling af energiafgifter.

 

.

 

Â