Dato:            4. maj 2006

Kontor:         Kommunaladm. kt.

J.nr.:             2005-2481-6

Sagsbeh.:   jsn


 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 5 (ad L 192) som Folketingets Kommunaludvalg har stillet til Indenrigs- og Sundhedsministeren den 19. april 2006

 

Spørgsmål:

Skal en afvisning af inddragelse af energiafgifterne forstås således, at regeringen finder, at en konkurrenceudsættelse af offentlig servicevirksomhed kan gennemføres på grundlag af uens konkurrencevilkår, blot det er den offentlige part, der lider under de uens vilkår?

 

Svar:

Svaret er et klart nej.

 

Konkurrenceudsættelse af offentlig servicevirksomhed skal ske på lige vilkår for private og offentlige leverandører. Regeringen er derfor lydhør overfor kritik af vilkår, der i væsentlig grad påvirker offentlige og private producenters lige muligheder for at konkurrere om levering af offentlige serviceydelser.     

 

Lønsumsafgiftens konkurrenceforvridende karakter er de senere år blevet rejst af en række private brancheorganisationer som en væsentlig barriere for konkurrence med offentlige producenter, hvilket er baggrunden for den foreslåede udvidelse af refusionsordningen.   

 

Spørgsmålet om energiafgifternes betydning for kommunernes udlicitering blev undersøgt af et tværministerielt udvalg i 1995. Her blev bl.a. overvejet om kommuners og amters energiafgifter skulle indarbejdes i momsudligningsordningen. Udvalget konkluderede bl.a., at det konkurrencemæssige problem vedr. energiafgifter kunne afgrænses til få energitunge produktionstyper og reelt kunne afgrænses til kommunale vaskerier.

 

Udvalget kunne således ikke anbefale en inddragelse af energiafgifter i udligningsordningen for moms på baggrund af en samlet vurdering af problemets begrænsede karakter og forslagets ikke ubetydelige administrative konsekvenser.

 

Regeringen kan fortsat tilslutte sig udvalgets anbefaling.