Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 10. maj 2006

Betænkning

over

Forslag til lov om ændring af affalds- og råstofafgiftsloven

(Fritagelse fra affaldsafgift for forbrænding af fiberfraktioner, der stammer fra afgasning og separering af husdyrgødning)

[af skatteministeren (Kristian Jensen)]

 

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 29. marts 2006 og var til 1. behandling den 7. april 2006. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Skatteudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 4 møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og skatteministeren sendte den 28. februar 2006 dette udkast til udvalget, jf. alm. del – bilag 116. Den 31. marts 2006 sendte skatteministeren de indkomne høringssvar samt et notat herom til udvalget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget en skriftlig henvendelse fra Dansk Landbrug. Skatteministeren har over for udvalget kommenteret den skriftlige henvendelse.

Deputationer

Endvidere har Dansk Landbrug mundtligt over for udvalget redegjort for sin holdning til lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 2 spørgsmål til skatteministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af EL) indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.

Socialistisk Folkepartis medlem af udvalget er positiv over for lovforslaget, fordi der hermed skabes bedre økonomi i at udnytte restprodukter fra husdyrproduktion til biogas og energiproduktion fra afbrænding af den faste del, der opstår efter separering og forgasning af gyllen. Det er en afgiftsændring, SF har arbejdet for længe.

SF lægger vægt på, at en forudsætning for afgiftsreguleringen netop er, at gødningen er forudbehandlet – det vil sige separeret og forgasset. Det er en win-win-situation: Forureningen og lugtgenerne fra gyllen mindskes, der produceres energi, og den separerede gylle kan føres tilbage til marken.

Regeringen lægger desværre op til en win-win-loose-situation: Sideløbende med dette forslag behandler Folketinget lovforslag nr. L 62, som vil tillade svinebønderne at »fylde op« med ekstra svin, så den indvundne miljøgevinst kan omsættes til indtægter hos svinebaronerne. SF har foreslået ændringsforslag til L 62, som vil rette op på dette.

Med denne regering kan vi ikke regne med win-win-win-vedtagelser i Folketinget, når landbrugets kortsigtede interesser først skal tilgodeses. Det skal ikke forhindre SF i at stemme ja til de gevinster, der ligger i dette forslag.

Et mindretal i udvalget (EL) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling.

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

  Kim Andersen (V) Â  Charlotte Antonsen (V) Â  Peter Christensen (V) nfmd.  Lars Christian Lilleholt (V) Â  Torsten Schack Pedersen (V) Â  Mikkel Dencker (DF) Â  Colette L. Brix (DF) Â  Charlotte Dyremose (KF) Â  Jakob Axel Nielsen (KF) Â  Frode Sørensen (S) Â  René Skau Björnsson (S) fmd.  Jens Peter Vernersen (S)   John Dyrby (S) Â  Lene Jensen (S) Â  Poul Erik Christensen (RV) Â  Morten Homann (SF) Â  Frank Aaen (EL) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

52

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

24

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

17

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

 

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 204

Bilagsnr.

Titel

1

Høringssvar og høringsnotat fra skatteministeren

2

Udkast til tidsplan for Skatteudvalgets behandling af lovforslaget

3

1. udkast til betænkning

4

Henvendelse af 27/4-06 fra Dansk Landbrug

5

Skatteministerens kommentar til henvendelse af 27/4-06 fra Dansk Landbrug

6

2. udkast til betænkning

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 204

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om at redegøre for, hvad de provenumæssige konsekvenser vil være af at følge Dansk Landbrugs forslag om at udvide lovforslaget, til skatteministeren, og ministerens svar herpå

2

Spm. om at redegøre for, hvad de miljø-, energi- og samfundsmæssige gevinster vil være af at følge Dansk Landbrugs forslag, til skatteministeren, og ministerens svar herpå