J.nr. 3034-0249

 

 

  

Den 21. april 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 9 (L 213) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 9

Ministeren bedes komme med en uddybende forklaring på, hvorledes det høje miljø- og sundhedsmæssige beskyttelsesniveau bevares ved ændringerne af jordkvalitetskriterierne (for bl.a. bly og PAH)?

 

Svar

Med lovforslaget sker der ingen ændringer af størrelsen af jordkvalitetskriterierne, men principperne for kortlægning er foreslået ændret. Hvor forureninger med lav-mobile stoffer i dag kortlægges ved overskridelser af jordkvalitetskriteriet, er det foreslået, at kortlægning af lav-mobile stoffer fremover først skal ske ved overskridelser af afskæringskriteriet, dvs. ved ca. 10 gange højere koncentrationer.

 

Forslaget om at ændre kortlægningsprincipperne ændrer imidlertid ikke på indsatsen over for de pågældende forureninger. Indsatsen vil skulle følge de samme principper som i dag. Det betyder, at den dels vil bestå af forebyggende rådgivning om hvorledes kontakten til forureningen undgås (når forureningen ligger mellem jordkvalitetskriteriet og afskæringskriteriet) og dels bestå af oprydning af forurenet jord (når forureningen overskrider afskæringskriteriet).

 

Den forebyggende indsats foreslås udvidet til en generel rådgivning til alle der bor i lettere forurenede områder. I dag målrettes rådgivningen udelukkende til beboere, som har fået undersøgt deres grunde, og hvor forureningen er bevist.

 

Med den ændrede informationsindsats vil det høje miljø- og sundhedsmæssige beskyttelsesniveau således blive forbedret. Ligeledes vil anmeldelse af jordflytninger kunne træde i kraft hurtigere, end hvis man havde fortsat med de nuværende regler. Endvidere vil der være en miljø- og sundhedsmæssig gevinst ved de nye krav i forbindelse med nybyggeri.