Til Folketingets medlemmer 29. marts 2006

Terrorpakken

Danske Dagblades Forening er yderst bekymret ved tanken om, at regeringens terrorpakke skal blive vedtaget i Folketinget som den foreligger. Bekymringen gælder mange aspekter, men frem for alt den omfattende adgang for politiet til uden retskendelse at få indsigt i en lang række oplysninger om borgerne, et forhold, som er på kollisionskurs med de borgerlige frihedsrettigheder.

Selvom problemstillingen desværre er generel, tilkommer det frem for alt DDF at pege på de forhold, som øver indvirkning på pressens arbejdsmuligheder.

Det er særligt muligheden for at kunne opretholde den lovhjemlede beskyttelse af mediernes kilder, der risikerer udhuling.

Blandt de forslag, som vil kunne skade kildebeskyttelsen skal fremhæves muligheden for uden dommerkendelse at få adgang til passageroplysninger fra flyselskaberne. Et andet er den forøgede tv-overvågning af offentlige steder. Et tredje handler om logning af teletrafikoplysninger og telefonaflytning.

Danske Dagblades Forening har intetsteds fundet forsøg på bevisførelse for, at politiet har et ægte behov for sådanne former for intervention uden dommerkendelser. Der er ikke i offentligheden kendskab til sager, der kunne have været løst bedre med de ønskede midler, og det har ikke været påstået fra politiets side, at den slags sager findes. Foreningen er ydermere meget kritisk over for den ukoordinerede måde, flere ministerier har fremsat deres lovforslag på. Det skader overblikket i betydelig grad.

BÃ¥de begreber som politiets bekvemmelighed og lovsjusk strejfer derfor tankerne.

Foreningen mener, at danskernes og den danske presses frihed er for dyrebar til, at en presset og ukoordineret lovgivningsproces skal have lov at være baggrunden for så alvorlige indgreb, som der kan blive tale om. DDF opfordrer derfor Folketinget til at tilvejebringe den fornødne tid til processen med en eventuelt stramning af terrorlovgivningen, så der også kan fremskaffes den nødvendige dokumentation for, at politiet og det danske samfund har et reelt behov for en drakonisk terrorlovgivning af denne art.

Med venlig hilsen

Ebbe Dal
Adm. direktør

Danske Dagblades Forening
/Danish Newspaper Publishers' Association
Skindergade 7
DK-1159  København K/Copenhagen K

Tlf:/Phone: +45 33 97 42 53
Mobil:         +45 20 66 38 71

Fax:             +45 33 14 23 25
E-mail:         [email protected]