Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 100 af 28. april 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og forskellige andre love (Styrkelse af indsatsen for at bekæmpe terrorisme mv.) (L 217).

 

Spørgsmål nr. 100:

 

          ”Ministeren bedes komme med en nærmere redegørelse for hjemmelsgrundlaget for den administrative overflytning fra NEC til PET.”

 

Svar:

 

Det følger af retsplejelovens § 110, stk. 1, nr. 4, at politiafdelinger, der ikke er knyttet til en bestemt politikreds, henlægges under rigspolitichefen, medmindre der af justitsministeren træffes anden bestemmelse.

 

Det følger endvidere af retsplejelovens § 114, stk. 1, at politidirektøren og politimestrene har den selvstændige ledelse af kredsens politi samt ansvaret for udførelsen af det politiet påhvilende arbejde. Justitsministeren kan, hvor en politimæssig opgave er af særegen beskaffenhed og det findes ønskeligt at træffe særlige bestemmelser med hensyn til dennes løsning, overdrage ledelsen af og ansvaret for gennemførelsen af den pågældende opgave til en særlig dertil udpeget tjenestemand. Justitsministeren træffer nærmere bestemmelse om den pågældendes forhold til andre politimyndigheder, jf. § 114, stk. 4.

 

Som det fremgår af Justitsministeriets besvarelse af 15. februar 2006 af spørgsmål nr. 170 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del), har Rigspolitichefen i dag som udgangspunkt ingen selvstændig operativ beføjelse i politikredsene. I det omfang Rigspolitichefens centrale afdelinger, herunder Nationalt Efterforskningsstøtte Center (NEC), yder assistance m.v. til politikredsene, sker arbejdet således som hovedregel på den stedlige politimesters ansvar, jf. retsplejelovens § 114.

 

Som det fremgår af Justitsministeriets besvarelse af spørgsmål nr. 171 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del) vil efterforskningen fortsat forankres i den relevante politikreds efter nærmere aftale med denne og gennemføres med udgangspunkt i det sædvanlige bistandskoncept. Det betyder, at der på samme måde som hidtil vil blive ydet bistand fra centralt hold til politikredsene.

 

Justitsministeriet kan fortsat henholde sig til besvarelsen af spørgsmål nr. 171, hvoraf det fremgår, at både NEC og Politiets Efterretningstjeneste hører under Rigspolitichefen, og at en overførsel af dele af NEC til Politiets Efterretningstjeneste kan ske administrativt i form af en intern omorganisering af Rigspolitiet, der ikke kræver lovændringer.

 

Der henvises i øvrigt til Justitsministeriets besvarelse af spørgsmål nr. 9.