Endelig besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 112 af 15. maj 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og forskellige andre love (Styrkelse af indsatsen for at bekæmpe terrorisme mv.) (L 217).

 

Spørgsmål nr. 112:

 

          ”Vil ministeren tilstille udvalget oplysninger om, hvorledes den parlamentariske kontrol med efterretningstjenesten er indrettet i Tyskland?”

 

Svar:

 

På baggrund af oplysninger, som Justitsministeriet har modtaget underhånden, kan der om parlamentarisk kontrol med efterretningstjenesterne i Tyskland oplyses følgende;

 

Den tyske indenrigsminister er ansvarlig for, at Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) overholder forordninger og retningslinier for tjenesten. Væsentlige tiltag må kun gennemføres med ministerens tilladelse. Ministeren skal desuden sikre, at tjenesten løser sine opgaver effektivt.

 

Den parlamentariske kontrol med BfV gennemføres på 3 måder:

 

Debatter og spørgsmål i Forbundsdagen, herunder i Indenrigsudvalget (Innenausschuss) eller i særlige undersøgelsesudvalg (Untersuchungsausschüssen), der kan kræve oplysninger vedrørende forhold og enkeltsager på efterretningsområdet.

 

Den parlamentariske kontrolkomité (Parlamentarisches Kontrollgremium) har indsigt i store dele af sikkerhedstjenestens aktiviteter (undtagen kilder). Regeringen skal holde udvalget underrettet om efterretningstjenesternes almindelige virksomhed og forhold af særlig betydning, ligesom udvalget kan kræve oplysninger om bestemte anliggender. Udvalget kan søge oplysninger gennem indsigt i akter og registre, udspørge tjenesternes medarbejdere, gennemføre kontrolbesøg i tjenesterne eller iværksætte undersøgelser gennemført af sagkyndige. Kontrolkomitéen består af 9 medlemmer fra Forbundsdagen og mødes minimum en gang pr. kvartal.

 

G-10 kommissionen (art. 10 Grundgesetz) har til opgave at kontrollere lovligheden og nødvendigheden af indgribende foranstaltninger (f.eks. indskrænkning af post- og brevhemmeligheden).

 

Endvidere har den ansvarlige for databekyttelse (Bundesbeauftragter für den Datenschutz) til opgave at sikre, at personfølsomme oplysninger anvendes i overensstemmelse med loven.

 

Herudover kan der peges på domstolsprøvelse af borgerklager. Borgere, der bliver bekendt med at de har været genstand for sikkerhedstjenestens opmærksomhed, kan kræve en retlig og faktisk prøvelse heraf, ligesom borgere, der kan henvise til et konkret forhold, og som godtgør at have en særlig interesse heri, kan kræve registrerede data vedrørende sin person oplyst, medmindre hensynet til væsentlige samfundsinteresser taler herimod.