Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 114 af 16. maj 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og forskellige andre love (Styrkelse af indsatsen for at bekæmpe terrorisme mv.) (L 217)

 

Spørgsmål:

 

”Ministerens kommentar udbedes til henvendelsen af 10/5-06, fra lic.jur. Jørn Vestergaard, Københavns Universitet, jf. L. 217  - bilag 30.”

 

Svar:

 

1. I den nævnte henvendelse af 10. maj 2006 anfører Jørn Vestergaard bl.a., at lovforslag L 217 er blevet udarbejdet ”under indtryk af et stærkt politisk pres”, og at de dele af lovforslaget, der vedrører ændringer i straffeloven, er ”blevet til inden for en meget snæver tidsramme, som ikke har givet Justitsministeriet, Straffelovrådet, Retsudvalget og offentligheden mulighed for at overveje vanskelige spørgsmål på en forsvarlig måde.”

 

Jørn Vestergaards henvendelse indeholder samtidig forslag til en alternativ udformning af straffelovens antiterror-bestemmelser, der – som Justitsministeriet forstår det – helt eller delvis skulle kunne træde i stedet for såvel de bestemmelser, som blev indført ved antiterror-pakken i 2002, som de bestemmelser, der nu foreslås indført bl.a. med henblik på opfyldelse af Europarådets konvention om forebyggelse af terrorisme.

 

2. Det er ikke korrekt, når Jørn Vestergaard anfører, at forslaget til nye straffebestemmelser i lovforslag L 217 ikke er blevet overvejet på en forsvarlig måde.

 

Justitsministeriet anmodede således allerede i august 2005 Straffelovrådet om nærmere at overveje, hvilke lovgivningsmæssige ændringer en dansk ratifikation og gennemførelse af bl.a. Europarådets konvention om forebyggelse af terrorisme ville nødvendiggøre på det strafferetlige område, og Straffelovrådet afgav i marts 2006 betænkning nr. 1474/2006 om det strafferetlige værn mod terrorisme. Betænkningen – der er udarbejdet med deltagelse af repræsentanter for bl.a. Københavns Universitet, domstolene og Advokatrådet – indeholder en grundig analyse af de relevante spørgsmål.

 

Lovforslag L 217 bygger for så vidt angår de foreslåede ændringer af straffeloven på Straffelovrådets betænkning.

 

3. Noget andet er, at der kan være forskellige opfattelser af en række af de spørgsmål, der knytter sig til strafferetlig lovgivning på antiterror-området, og Jørn Vestergaard har tidligere givet udtryk for sine synspunkter vedrørende dels de bestemmelser, der blev indført ved antiterror-pakken i 2002, dels de bestemmelser, der nu foreslås indført ved lovforslag L 217. Justitsministeriet forstår, at de forslag, der er indeholdt i Jørn Vestergaards nye henvendelse, bygger på disse synspunkter.

 

Justitsministeriet har forholdt sig udførligt til Jørn Vestergaards synspunkter i besvarelsen af 16. maj 2006 af spørgsmål nr. 274 fra Folketingets Retsudvalg (alm. del) og i besvarelsen af samme dato af spørgsmål nr. 104 fra Folketingets Retsudvalg (L 217).

 

Justitsministeriet kan henholde sig til det, der er anført i disse besvarelser.

 

På den anførte baggrund finder Justitsministeriet ikke, at der er grundlag for at foreslå en æn-dret udformning af de bestemmelser, der blev indført tilbage i 2002, eller af de bestemmelser, der foreslås indført ved det foreliggende lovforslag.