Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 115 af 16. maj 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og forskellige andre love (Styrkelse af indsatsen for at bekæmpe terrorisme mv.) (L 217).

 

Spørgsmål nr. 115:

 

”Ministerens kommentar udbedes til vedlagte rapport: Government Response to the Intelligence and Security Committeés Report into the London Terrorists Attacks on 7 july 2005.

Er ministeren enig i, at der ud fra de engelske erfaringer kan være grundlag for at tildele den danske efterretningstjeneste flere ressourcer for at forebygge terror i Danmark?

Hvad mener ministeren herunder, at vi i Danmark kan drage lære af i den engelske evaluering/rapport?”

 

Svar:

 

Siden terrorhandlingerne i USA den 11. september 2001 er der som bekendt taget en række initiativer for at styrke indsatsen mod international terrorisme. Bl.a. er det politi- og efterretningsmæssige beredskab styrket, ligesom efterretningstjenesterne har fået øgede ressourcer.

 

Med henblik på at vurdere, om disse skridt er tilstrækkelige i forhold til det aktuelle trusselsbillede, besluttede regeringen i efteråret 2005 at gennemføre en benchmarking af efterretningstjenesterne med henblik på at vurdere tjenesternes produkter, arbejdsprocesser, organisation og ressourceanvendelse. Benchmarkundersøgelsen har taget afsæt i det udkast til kommissorium, der er optrykt som bilag 5 til den tværministerielle arbejdsgruppes rapport ”Det danske samfunds indsats og beredskab mod terror” fra november 2005.

 

Jeg har modtaget en rapport med resultatet af benchmarkundersøgelsen af Politiets Efterretningstjeneste. Undersøgelsen er gennemført i 1. kvartal 2006 af Deputy Director General (Corporate) i den britiske sikkerhedstjeneste (MI5). Rapporten består af en klassificeret del og et uklassificeret resumé, der indeholder de 12 anbefalinger, som undersøgeren fremkommer med. Den uklassificerede del af rapporten blev offentliggjort den 17. maj 2006.

 

Undersøgelsen konkluderer, at Politiets Efterretningstjenestes ydeevne, effektivitet og anseelse er øget betragteligt siden 11. september 2001, og rapporten placerer på den baggrund tjenesten blandt de absolut bedste efterretningstjenester i Europa. Det påpeges imidlertid samtidig, at tjenesten i sit daglige arbejde også i de kommende år vil stå over for væsentlige udfordringer.

 

Som jeg tilkendegav i forbindelse med offentliggørelsen af den uklassificerede del af undersøgelsen, vil regeringen nu se nærmere på de enkelte anbefalinger, inden der træffes beslutning om det videre forløb.

 

Jeg finder derfor ikke på nuværende tidspunkt anledning til at udtale mig nærmere om, hvorvidt der på baggrund af den engelske rapport fra maj 2006, der er udarbejdet af den engelske Intelligence and Security Committee, måtte være anledning til at tildele Politiets Efterretningstjeneste flere ressourcer for at forebygge terror i Danmark.