Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 121 af 19. maj 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og forskellige andre love (Styrkelse af indsatsen for at bekæmpe terrorisme mv.) (L 217).

 

Spørgsmål nr. 121:

 

          ”På baggrund af svaret på spørgsmål 73 bedes ministeren komme med mindst tre konkrete eksempler på handlinger, der vil være strafbare efter den foreslåede bestemmelse i § 114 a.”

 

Svar:

 

Der henvises til besvarelsen af spørgsmål nr. 72.

 

Som det fremgår heraf, tilsigtes ingen nykriminalisering med den foreslåede nye bestemmelse i straffelovens § 114 a. Formålet med den foreslåede bestemmelse er at indføje en sidestrafferamme med mulighed for strafforhøjelse, når overtrædelse af visse bestemmelser i straffeloven er begået under omstændigheder omfattet af bestemte artikler i de i bestemmelsen nævnte konventioner.

 

Skærpet strafansvar efter den foreslåede bestemmelse vil således i alle tilfælde forudsætte, at det er tale om et forhold, som allerede i dag er strafbart efter en eller flere af de bestemmelser i straffeloven, der er opregnet i den foreslåede bestemmelse, f.eks. vold, manddrab eller hærværk.

 

Det vil herudover være en betingelse for skærpet strafansvar, at det pågældende forhold er omfattet af bestemte artikler i en eller flere af de nævnte konventioner. Der kan f.eks. være tale om voldshandlinger mod en internationalt beskyttet persons tjenestested, privatbolig eller transportmiddel, som må antages at bringe den pågældendes person eller frihed i fare, jf. § 114 a, nr. 2.

 

Det fremgÃ¥r endvidere af den nævnte besvarelse, at det vil være op til de retsanvendende myndigheder – det vil sige i sidste ende domstolene – at tage stilling til, om en handling er omfattet af den foreslÃ¥ede bestemmelse i § 114 a. Â