Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 33 af 19. april 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og forskellige andre love (Styrkelse af indsatsen for at bekæmpe terrorisme mv.) (L 217).

 

Spørgsmål nr. 33:

 

          ”Er det korrekt, at logningsbekendtgørelsen som er hjemlet i den sidste terrorpakke endnu ikke er blevet formuleret på en måde, som gør den praktisk anvendelig?”

 

Svar:

 

Ved lov nr. 378 af 6. juni 2002 – den såkaldte anti-terrorpakke – blev der bl.a. indsat nye bestemmelser i retsplejelovens § 786 om registrering og opbevaring af oplysninger om teletrafik og om telenet- og teletjenesteudbyderes praktiske bistand til politiet.

 

Efter retsplejelovens § 786, stk. 4, påhviler det udbydere af telenet eller teletjenester at foretage registrering og opbevaring i 1 år af oplysninger om teletrafik til brug for efterforskning og retsforfølgning af strafbare forhold. Justitsministeren fastsætter i henhold til bestemmelsen efter forhandling med ministeren for videnskab, teknologi og udvikling nærmere regler om denne registrering og opbevaring.

 

Efter retsplejelovens § 786, stk. 5, kan justitsministeren endvidere efter forhandling med ministeren for videnskab, teknologi og udvikling fastsætte regler om telenet- og teletjenesteudbyderes praktiske bistand til politiet i forbindelse med indgreb i meddelelseshemmeligheden.

 

Justitsministeren fastsætter tidspunktet for ikrafttrædelsen af disse bestemmelser.

 

Det fremgår af lovens forarbejder, at det nærmere indhold af de administrative regler om logning og praktisk bistand til politiet forudsættes fastsat efter dialog med branchen.

 

Justitsministeriet sendte den 24. marts 2004 et udkast til bekendtgørelse og vejledning om telenet- og teletjenesteudbyderes registrering og opbevaring af oplysninger om teletrafik samt praktisk bistand til politiet i forbindelse med indgreb i meddelelseshemmeligheden i høring hos en række myndigheder og organisationer mv. Høringsfristen udløb den 15. maj 2004.

 

På baggrund af drøftelser med branchen blev der herefter nedsat en ekspertgruppe med deltagelse af repræsentanter for IT- og telebranchen, boligforeningerne, Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling samt IT- og Telestyrelsen med henblik på yderligere drøftelser af udkastet til bekendtgørelse og vejledning.

 

Som led i EU’s samlede indsats mod terrorisme og på baggrund af terrorangrebene i Madrid den 11. marts 2004 fremlagde en række medlemslande (Frankrig, Irland, Storbritannien og Sverige) et forslag til rammeafgørelse om logning af data om teletrafik, der efterfølgende blev drøftet på en række møder i EU-regi, herunder i Rådet.

 

Ved brev af 30. september 2004 til Folketingets Retsudvalg orienterede Justitsministeriet om de videre overvejelser med hensyn til udformningen af de danske regler på området. Justitsministeriet tilkendegav i den forbindelse, at man fandt det rigtigst at afvente resultatet af EU-forhandlingerne, eller forhandlingerne havde vist, at der ikke var udsigt til, at der på kortere sigt ville kunne opnås enighed i Rådet, før der blev udstedt nye danske regler på området.

 

På baggrund af terrorangrebene i London den 7. juli 2005 vedtog EU’s justits- og indenrigsministre på et ekstraordinært rådsmøde den 13. juli 2005 en erklæring, hvoraf det bl.a. fremgår, at forhandlingerne om forslaget til rammeafgørelsen skulle afsluttes senest i oktober måned 2005.

 

Kommissionen fremlagde i september måned 2005 et forslag til EU-direktiv om logning af data om teletrafik, der erstattede forslaget til rammeafgørelse. Direktivet blev vedtaget i Rådet (retlige og indre anliggender) den 21. februar 2006 og skal være gennemført i national ret senest den 15. september 2007.

 

Ekspertgruppen drøfter en række spørgsmål i relation til den foreslåede logningsforpligtelse, herunder spørgsmål af mere teknisk karakter, samt spørgsmål vedrørende gennemførelsen af EU-direktivet i national ret. Ekspertgruppen drøfter tillige en række spørgsmål som led i udmøntningen af regeringens handlingsplan for terrorbekæmpelse, da disse spørgsmål har nær sammenhæng med de spørgsmål, som drøftes i relation til den foreslåede logningsforpligtelse.

 

Justitsministeriet forventer, at arbejdet i ekspertgruppen om logning kan afsluttes i løbet af sommeren 2006 med henblik på udstedelse af logningsbekendtgørelsen i det tidlige efterår 2006.