Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 65 af 24. april 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og forskellige andre love (Styrkelse af indsatsen for at bekæmpe terrorisme mv.) (L 217).

 

Spørgsmål nr. 65:

 

          ”Kan ministeren bekræfte, at politiet ikke har lignende beføjelser i Sverige, jf. artiklen i Jyllandsposten den 23/4-06 (Overvågning: Politiken med på en lytter)?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har forstået spørgsmålet således, at der sigtes til reglerne om proceduren for telefonaflytning i Sverige, herunder særligt med hensyn til spørgsmålet om mulighed for aflytning af telefoner på øjemedet og aflytning med kendelse ”på person”.

 

I den anledning kan Justitsministeriet oplyse følgende:

 

Efter § 21 i den svenske Rättegangsbalken skal ”Frågor om hemlig teleavlyssning och hemlig teleövervakning prövas av rätten på ansökan av åklageren.”

 

Det følger endvidere af denne bestemmelses stk. 2, at ”I et beslutt att tillåta hemlig teleavlyssning eller hemlig teleövervakning skall det anges vilken teleadress och vilken tid tilständet avser.”

 

Med hensyn til spørgsmålet om adgangen til at foretage aflytning af telefoner på øjemedet kan det oplyses, at det følger af § 5, stk. 2, i Lag (1952:98) med särskilda bestämmelser om tvångsmedel i vissa brottmål, herunder bl.a. terrorisme, at ”Kan det befaras at inhämtande av rättens tillstånd till hemlig teleavlyssning, hemlig teleövervakning eller hemlig kameraövervakning skulle medföra sådan fördröjning eller anden olägenhet, som är av väsentlig betydelse för utredningen, får tillstånd till åtgärden ges av åklageren.”

 

I så fald følger det af lovens § 6, at ”skriftlig anmålan därom, med angivande av skälen, ofördröjligen [skall] göras hos rätten, som har att skyndsamt upptaga ärendet till prövning. Finner rätten att förordnandet icke bör äga bestånd, skall rätten upphäva förordnandet.”

 

Der findes ingen officiel statistik om anvendelse af den nævnte lov.

 

Der henvises i øvrigt til vedlagte uddrag af Rättegångsbalken (SFS 1942:740) 27. kapitel om beslag, hemlig teleaflyssning m.m. og Lag (1952:98) med särskilda bestämmelser om tvångsmedel i vissa brottmål.