Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 98 af 28. april 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og forskellige andre love (Styrkelse af indsatsen for at bekæmpe terrorisme mv.) (L 217).

 

Spørgsmål:

 

          ”Ministeren bedes oplyse, om det overlades til PET at træffe afgørelse om en sag har forbindelse med terror med de deraf øgede beføjelser, eller om en sag alene vedrører den alvorligste organiserede kriminalitet.”

 

Svar:

 

Efter den foreslåede bestemmelse i retsplejelovens § 110 a, stk. 2, kan Politiets Efterretningstjeneste indhente oplysninger fra andre forvaltningsmyndigheder i det omfang, oplysningerne må antages at have betydning for varetagelse af Politiets Efterretningstjenestes opgaver vedrørende forebyggelse og efterforskning af overtrædelser af straffelovens kapitel 12 og 13.

 

I betingelsen om, at oplysningerne ”må antages at have betydning”, ligger, at der skal være en mere konkret formodning for, at de oplysninger, som Politiets Efterretningstjeneste ønsker at indhente fra en anden forvaltningsmyndighed, vil have betydning for varetagelsen af efterretningstjenestens opgaver vedrørende straffelovens kapitel 12 og 13.

 

Som omtalt i pkt. 3.4.2.3. i lovforslagets almindelige bemærkninger, vil det være Politiets Efterretningstjeneste, der i forbindelse med indhentelsen af oplysningerne skal vurdere, om betingelsen i § 110 a, stk. 2, er opfyldt. Heri ligger bl.a., at det vil være Politiets Efterretningstjeneste, der skal vurdere, om de pÃ¥gældende oplysninger mÃ¥ antages at have betydning for varetagelse af Politiets Efterretningstjenestes opgaver vedrørende straffelovens kapitel 12 og 13 – i modsætning til f.eks. de opgaver vedrørende den alvorligste organiserede kriminalitet, som efterretningstjenesten vil overtage fra Rigspolitichefens Nationale Efterforskningsstøttecenter (NEC).

 

Det kan i den forbindelse nævnes, at det med lovforslaget forudsættes, at der i forbindelse med fastsættelsen af nye retningslinier for Wamberg-udvalget etableres en ordning, hvorefter Politiets Efterretningstjeneste med passende mellemrum orienterer Wamberg-udvalget om tjenestens anvendelse af bestemmelsen i retsplejelovens § 110 a, stk. 2, jf. pkt. 3.4.2.3. i lovforslagets almindelige bemærkninger.

 

Med en sådan ordning vil Wamberg-udvalget have mulighed for mere generelt at påse, at efterretningstjenestens anvendelse af bestemmelsen ligger inden for de fastsatte rammer, herunder betingelsen om, at oplysningerne skal være indhentet af hensyn til varetagelsen af Politiets Efterretningstjenestes opgaver vedrørende straffelovens kapitel 12 og 13 – i modsætning til f.eks. de omtalte opgaver vedrørende den alvorligste organiserede kriminalitet.