Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 99 af 28. april 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og forskellige andre love (Styrkelse af indsatsen for at bekæmpe terrorisme mv.) (L 217).

 

Spørgsmål nr. 99:

 

          ”Ministeren bedes oplyse, om man har nogen dokumentation for, at der er sammenhæng mellem alvorlig organiseret kriminalitet og terror.”

 

Svar:

 

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har over for mig oplyst, at der – når man betragter de seneste års terrorhandlinger – ikke er dokumenteret tætte forbindelser mellem terroristerne og organiserede kriminelle organisationer. Sprængstoffet til Madrid-angrebene blev dog tilvejebragt via kontakter i det kriminelle miljø, ligesom nogle af attentatmændene, der stod bag angrebene i Madrid og bag mordet på Theo van Gogh i Holland, havde en kriminel løbebane (vold, svindel, trusler mm.) Dette var også tilfældet med de personer, der stod bag den delvist mislykkede terrorhandling i London den 21. juli 2005.

 

Uanset, at der ikke i videre omfang er dokumenteret en egentlig forbindelse mellem alvorlig organiseret kriminalitet og terror, vil den ordning, som der nu er lagt op til i forbindelse med en overførsel af dele af NEC til PET, sikre, at tjenesten for Danmarks vedkommende får et bedre grundlag for så tidligt som muligt at identificere og reagere på en endnu ikke afdækket eller mulig fremtidig sammenhæng mellem alvorlig organiseret kriminalitet og terror.