Ændringsforslag til L 233

 

 

 

Til § 1

 

1)      Før nr. 1 indsættes som nye numre:

”01. I § 39, stk. 1, og § 46, stk. 1, ændres ”§ 2, nr. 1, 4 og 5” til: ”§ 2, nr. 1, 4, 5 og 7”.

 

[Befordringsgodtgørelse efter § 82 til fleksjobvisiterede ved deltagelse i tilbud om vejledning, opkvalificering og virksomhedspraktik, hvis mere end 24 km frem og tilbage]

 

2) Før nr. 8 indsættes som nye numre:

”02. I § 82, stk. 1, 1. pkt. indsættes efter ”kapitel 10-12,”: ”og personer, der er omfattet af § 2, nr. 7, og som deltager i tilbud efter kapitel 10 og 11”.

 

[Befordringsgodtgørelse til fleksjobvisiterede, der deltager i tilbud efter kapitel 10 og 11]

 

03. I § 82, stk. 3, ændres ”§ 2, nr. 4 og 5,” til: ”§ 2, nr. 4, 5 og 7”.

 

[Kilometertaksten for fleksjobvisiterede, der deltager i virksomhedspraktik]

 

04. I § 82, stk. 5, ændres ”§ 2, nr. 4 og 5” til: ”§ 2, nr. 4, 5 og 7”.

 

3) Efter nr. 8 indsættes som nyt nummer:

05. I § 121, stk. 3, indsættes efter ”kapitel 10”: ”samt udgifter efter § 82”.

 

[Kommunerne får refunderet 50 pct. af udgifterne til befordringsgodtgørelse]

 

Ny paragraf

 

4) Efter § 5 indsættes som ny paragraf:

 

Ӥ 01.

I lov om påligning af indkomstskat til staten (ligningsloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 887 af 20. september 2005, som senest ændret ved lov nr. 406 af 8. maj 2006, foretages følgende ændringer:

 

1. I § 7, nr. 9, indsættes efter ”ydelser efter § 82 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, i det omfang modtageren er omfattet af lovens § 2, nr. 4, nr. 5”: ”eller nr. 7”.

 

[Skattefrihed for befordringsgodtgørelse til fleksjobvisiterede]

 

2. § 31, stk. 1, 5. pkt., affattes således:

”Tilsvarende gælder for ydelser omfattet af stk. 3, der ydes af et uddannelsessted eller i medfør af § 73 b i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats til personer, der deltager i uddannelse efter lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v.”

 

[Skattefrihed for befordringsgodtgørelse m.v. til fleksjobvisiterede, som deltager i uddannelse efter lov om arbejdsmarkedsuddannelser]

 

3. I § 31, stk. 1, indsættes som 8. pkt.:

”Tilsvarende gælder for tilskud til deltagerbetaling, som ydes efter § 73 b i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats til personer, der deltager i uddannelse, som er omfattet af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) eller lov om godtgørelse ved deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse.”

 

[Skattefrihed for tilskud til deltagerbetaling til fleksjobvisiterede, der deltager i uddannelse omfattet af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) eller lov om godtgørelse ved deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse]

 

 

Til § 6

 

5) I § 6, stk. 2, indsættes efter ”§ 1, nr. 4,”: ”§ 1, nr. 05,”, og efter ”§ 5” indsættes: ”og § 01” .

 

Bemærkninger

Til nr. 1-3

Efter gældende regler har personer, der er visiteret til fleksjob, og som modtager ledighedsydelse eller særlig ydelse, ikke ret til befordringsgodtgørelse, når kommunen giver dem tilbud efter kapitel 10 (vejledning/opkvalificering) og kapitel 11 (virksomhedspraktik) for at vurdere, om de fortsat opfylder betingelserne for at få et fleksjob eller som led i en forrevalidering med henblik på etablering af fleksjob.

 

Det foreslås, at denne gruppe ligesom andre ledige får ret til befordringsgodtgørelse efter lovens § 82, når de får tilbud efter kapitel 10 og 11. Befordringsgodtgørelsen kan ydes, når den daglige transport udgør mere end 24 km retur. Godtgørelsen pr. dag kan alene udbetales for de kilometer, der ligger ud over de første 24 km. Befordringsgodtgørelsen ydes efter de samme regler og takster som gælder for personer i revalidering og forrevalidering, jf. § 2, nr. 4 og 5, i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, dvs. 0,85 pr. km, hvor beløbet ikke er skattepligtig indkomst efter ligningsloven, jf. forslaget i nr. 4. Kommunen yder den faktiske udgift til befordring, hvis udgiften er en følge af en nedsat fysisk eller psykisk erhvervsevne.

 

Kommunerne får refunderet 50 pct. af udgifterne til befordringsgodtgørelse.

 

Til nr. 4

Til § 01, nr.1

Forslaget er en følge af forslaget om at ændre § 82 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, således at personer, der er visiteret til et fleksjob, og som deltager i tilbud efter kapitel 10 (vejledning/opkvalificering) og kapitel 11 (virksomhedspraktik) i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, har ret til befordringsgodtgørelse.

Efter ligningslovens § 7, nr. 9, medregnes ydelser efter § 82 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, i det omfang modtageren er omfattet af lovens § 2, nr. 4 (revalidender) eller nr. 5 (sygedagpengemodtagere under forrevalidering), ikke til den skattepligtige indkomst.

For skattemæssigt at ligestille fleksjobvisiterede med revalidender og sygedagpengemodtagere, foreslås det at ændre ligningslovens § 7, nr. 9, således at befordringsgodtgørelse til fleksjobvisiterede også er skattefri.   

 

Til § 01, nr. 2 og nr. 3

Ved lovforslaget indføres en ny bestemmelse i § 73 b i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, der giver fleksjobvisiterede, der venter på, at kommunen finder et fleksjob til dem, ret til inden for de første 12 måneders sammenlagt ledighed i op til 6 uger at deltage i uddannelse på folkeskoleniveau, i gymnasial uddannelse, i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse og i videregående uddannelse efter eget valg. Hermed får de fleksjobvisiterede de samme muligheder som forsikrede ledige.

Efter de gældende regler får forsikrede ledige i nogle tilfælde ydelser til dækning af udgifter i forbindelse med uddannelsen, hvilket fleksjobvisiterede også får ret til ved den foreslåede bestemmelse i § 73 b i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

Ifølge ligningslovens § 31 er ydelser, der ydes af et uddannelsessted, til personer, der deltager i uddannelse efter lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v., samt tilskud til deltagerbetaling, som ydes efter lov om statens voksenuddannelsesstørre (SVU), skattefri. 

Med henblik på at ligestille personer, der er visiteret til et fleksjob med forsikrede ledige, foreslås ligningslovens § 31 ændret.

Ifølge den foreslåede nyaffattelse af ligningsloven § 31, stk. 1, 5. pkt., medregnes ydelser, der er omfattet af ligningslovens § 31, stk. 3, og som ydes i medfør af § 73 b i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats til personer, der deltager i uddannelse efter lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v., ikke til opgørelsen af den skattepligtige indkomst.

Det foreslås endvidere, at tilskud til deltagerbetaling, som ydes efter § 73 b i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats til personer, der deltager i uddannelse, som er omfattet af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) eller lov om godtgørelse ved deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse, ikke skal medregnes til opgørelsen af den skattepligtige indkomst.

Efter ligningslovens § 31, stk. 1, 7. pkt., er tilskud til deltagerbetaling, der ydes efter SVU-loven skattefri. Da der for de fleksjobvisiterede, modsat de forsikrede ledige, der deltager i uddannelser, der er omfattet af lov om godtgørelse ved deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse, er krav om deltagerbetaling, foreslås tilskud til denne deltagerbetaling ligeledes skattefritaget for de fleksjobvisiterede i medfør af ligningslovens § 31.

 

Til nr. 5

Det foreslås, at forslagene træder i kraft den 1. januar 2007.

 

Det anslås, at forslaget vil medføre offentlige merudgifter i 2007 på 3,2 mio. kr., i 2008 på 3,5 mio kr. og i 2009 på 3,7 mio. kr. Det vil endvidere medføre øget administration i kommunerne i begrænset omfang.

 

De økonomiske konsekvenser skal forhandles med kommunerne.