Til Finansministeren og medlemmerne

Af Folketingets Finansudvalg

 

 

Finanslovsforslag 2007

 

På samme måde som i de forrige år, henvender vi fra Den Nordatlantiske Gruppe os til Jer på denne måde, da vi ikke selv er repræsenteret i Finansudvalget.

Vi ønsker således at henlede Jeres opmærksomhed på områder, som vi finder, bør prioriteres anderledes, end det er sket i det foreliggende finanslovsforslag, og håber naturligvis på, at I vil inddrage dette i Jeres forhandlinger op til næste behandling af lovforslaget.

 

Arktisk Forskning

2007 er som bekendt udråbt til Det Internationale Polarforskningsår. Det kan siges at være det absolut rette tidspunkt, fordi alle nu erkender, at en række menneskeskabte klimaændringer er på vej, og at det er de polare områder, der rammes hårdest. Samtidig er følgevirkningerne af ændringerne ved polerne for resten af kloden kolossale. Men ændringerne vil også åbne for nye positive muligheder for de lande med tilknytning til pol-områderne, som forstår at ”læse” udviklingen korrekt.

Derfor bør alle nationer med historie og interesse indenfor arktisk forskning nu sætte alle sejl til, for at placere sig forrest i række af videnscentrene på dette område. Det ved f.eks. både Norge og Canada, som derfor også har afsat tre-chiffrede millionbeløb til polaråret, mens Danmark holder en helt anderledes lav profil. Vi skal opfordre til, at der - i overensstemmelse med ønskerne fra den danske forskerverden - afsættes et langt større beløb til dette formål i 2007, end tilfældet er i det foreliggende forslag.

 

Retsvæsenet i Grønland

Retsvæsenet i Grønland, som stadig ikke er overført til hjemmestyremyndighed, er ifølge alle målinger langt under en standard, man ville acceptere, hvis det var i Jylland og Øerne. Det grønlandske landsstyre har for længst dokumenteret dette for Justitsministeren og fremsat ønske om en række forbedringer, der kan bringe Grønland op på den samme standard indenfor dette område, som resten af Danmark.

Den Nordatlantiske Gruppe vil gerne pege på, at man som minimum kunne starte med at afsætte den brøkdel af det milliardoverskud, som staten vil få i år, der skal til for at få bygget det lukkede fængsel i Grønland. Det vil være en anlægsudgift og derfor ikke belaste finanslovene ud over dette ene år.

 

U-Arctic

Vi har nævnt dette fælles-arktiske initiativ før, og vi gør det igen. Vi mener det beror på en misforståelse, når Danmark ikke har afsat penge til dette formål. Danmark er medlem af Arktisk Råd og alle medlemslande har støttet U-Arctic. Danmark er således det eneste nordiske land, som endnu ikke bidrager til U-Arctic. Universitetet er et initiativ helt på linie med regeringens egne ønsker indenfor forbedret forskning og uddannelse. Det samler ganske enkelt al den viden om arktiske forhold, der ligger på universiteterne hos medlemslandene af Det Arktiske Råd, og gør denne viden tilgængelig for de borgere i disse lande, som vil forske i dette område - og det vil de lande, som forstår, hvad klimaændringerne medfører og som forstår hvad den arktiske fremtid indebærer af nye muligheder, både indenfor ny økologisk udvikling, trafikudvikling og ressourceudvikling.

Derfor bør Danmark investere i dette initiativ nu - for Danmarks egen skyld.

Vi opfordrer derfor til, at der på finansloven 2007 og fremover afsættes 4 mio. kr. årligt til dette enestående universitets videre drift.

 

Statens institutioner

I vores brev sidste år henviste vi specifikt til statens institutioner i Færøerne og bad Finansudvalget være opmærksomme på, at ikke disse institutioner blev slidt ned op til en overførsel til hjemmestyreregi. Med de signaler vi hører fra blandt andet de grønlandske detentionsforhold og andre statslige bygninger i Færøerne og Grønland, skal vi igen benytte denne lejlighed til at bede Finansudvalget om at hjælpe os med at sikre, at der er afsat de nødvendige midler til en anstændig vedligeholdelse af de af statens bygninger og institutioner, som endnu er beliggende i vores lande.

 

Dumpen i Dundas

Vi gjorde ligeledes sidste år opmærksom på, at der ikke var afsat midler til fjernelse af dumpen i Dundas, som Danmark jo har forpligtet sig til at rydde op - både overfor Grønland og overfor USA.

Ganske som sidste år, vil vi gerne rette Finansudvalgets opmærksomhed på, at der her kan ligge en kommende regning på flere hundrede millioner kr., som der ikke er taget højde for i det foreliggende lovforslag.

 

 

Med venlig hilsen

PÃ¥ Den Nordatlantiske Gruppes Vegne

 

Høgni Hoydal