Ã…rhus Kommune

 

 

 

                                                                                                                                   2005-11-28

 

 

Vedr. Folketingets behandling af kulturministerens forslag til ændring af lov om radio- og

fjernsynsvirksomhed (L38)

 

 

 

Til Folketingets Kulturudvalg

 

Undertegnede medlemmer af Magistraten i Århus Kommune skal hermed udtale vores stærke bekymring for gennemførelse af den ovennævnte del af lovforslaget, der vedrører lokalradio og lokal-TV.

 

Vi vil henvise til skrivelser af 11. oktober 2004 og 5. august 2005 fra Magistratens 4. Afdeling og Århus- egnens Lokalradio- og TV-Nævn, hvor der er opridset en række forslag til fremtidens lokalradio– og lokal- TV-ordning.

 

Forslagene skal ses som alternativ til Medieforliget 2002-2006, der efter vores opfattelse vil udvande hele meningen med de lokale elektroniske medier, der jo hele tiden har været at styrke den lokale debat og det lokale demokrati.

 

Det er vigtigt, at den lokale mediedækning i fremtiden ikke kun overlades til kommercielle medier, der lever af reklame og musik.

 

Noget sådant vil betyde en indskrænkning af borgernes muligheder for at følge med i og blive direkte inddraget i de forskellige politiske processer.

 

I stedet bør det sikres, at hver kommune har mindst én lokal radiofrekvens og kommunerne bør i den forbindelse sikres en central rolle i udpegning af den eller de parter, der skal have sendetilladelse til den lokale frekvens.

 

De lokale ikke-kommercielle medier er i hvert fald i Århus en væsentlig del af pluralismen, ytringsfriheden og folkeoplysningen, ligesom de spiller en central rolle i integrationsprocessen.

 

Derfor er det vigtigt, at samfundet fortsat aktivt støtter denne funktion og dermed også sikrer en  dækning af f.eks. kulturområdet, så den kunstnerisk ytringsfrihed bliver forøget sammen med synligheden

 

Driftstsøtteordningen for lokalradio og lokal-TV er helt central for udviklingen af en uafhængig lokal elektronisk presse, hvorfor støtteordningen bør udbygges og kommunerne bør inddrages i administrationen af midlerne.

 

I løbet af mindre end ½ år starter overgangen til det digitale TV-sendenet, ligesom det digitale radionet allerede er introduceret.

 

Lokalradio og lokal-TV bør sikres en plads i begge de digitale net, så også fremtiden for de lokale elektroniske medier er sikret.

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Louise Gade, borgmester

 

 

 

Flemming Knudsen, rådmand

 

 

 

Niels Erik Eskildsen, rådmand

 

 

 

Torben Brandi Nielsen, rådmand

 

 

 

Peter Thyssen, rådmand