Århus Kommune, Magistratens 4. Afdeling                 Århus-egnens Lokalradio- og TV-Nævn

Rådhuset, 8000  Århus C                                              Vestergade 55, 8000  Århus C

 

 

Kulturministeriet

Nybrogade 2

Postboks 2140

1015 Kbh. K                                                                                                                                                                                                                                                 Århus d. 5. august 2005

 

 

 

 

 

 

Vedr. udkast til forslag til ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed.

 

I skrivelse af 14. juni 2005 har Kulturministeriet anmodet om høringssvar til et udkast til ændring af  den gældende lokalradio- og lokal-TV-ordning.

 

Med skrivelse af 11. oktober 2004 fremsendte undertegnede en række forslag til ændringer af den politiske linie, der lå bag  tillægsaftalen til medieaftalen af  17. juni 2004 vedr. den fremtidige lokalradio- og TV- ordning.

 

Det drejede sig om følgende forslag:

 

1.      Kommunerne skal fortsat have en hovedrolle i udviklingen af lokalradio og lokal-TV.

2.      Der bør fortsat kunne føres en lokal mediepolitik.

3.      De økonomiske muligheder for at sende ikke-kommerciel lokalradio og lokal-TV bør styrkes og lokalomrÃ¥det bør inddrages i prioriteringen af midlerne

4.      De frekvensmæssige muligheder for at sende lokalradio og lokal-TV bør sikres, ogsÃ¥ efter en digitalisering af sendenettet.

 

I skrivelse af 21. oktober 2004 kommenterede kulturministeren vores forslag ved at takke for den lokale indsats i Århus, men også ved at fastholde hovedindholdet i tillægsaftalen af 17. juni 2004.

 

Vi må naturligvis tage ministerens synspunkter til efterretning, men fastholder vores ovennævnte forslag som den bedste vej til at sikre et levedygtigt og lokalt forankret elektronisk mediebillede i landet.

 

I sit brev fra d. 21. oktober 2004 skriver ministeren, at det lokale element vil blive bevaret ved, at Radio- og TV-Nævnet indhenter udtalelser fra de relevante kommuner inden fordelingen af tilskud, ligesom det er under overvejelse, om Radio- og TV-Nævnet skal høre de relevante kommuner, inden der udstedes sendetilladelse til ikke-kommerciel programvirksomhed.

 

Det var vi naturligvis efter omstændighederne tilfredse med, men så meget desto større var skuffelsen ved at læse udkastet til ændring lov om radio- og fjernsynsvirksomhed.

 

For det første slås det i udkastet fast, at kommuner ikke er sikret en sendemulighed og for det andet nævnes intet om høring af kommunerne forud for udstedelse af sendetilladelse til ikke-kommerciel programvirksomhed.

 

I Århus Kommune har vi jo siden lokalradio- og lokal-TV-ordningens start haft vores egen lokalradio og egen lokal-TV-station, der dels har stilles faciliteter til rådighed for vores borgere, så de kan komme til orde, og dels transmitteret byrådets møder, leveret kommunale informationsspots m.v.

 

Århus Kommune har igennem årene investeret betydelige beløb i de 2 stationer, der benyttes meget af mindretalsgrupper og andre mediesvage grupper.

 

Det vil derfor være et stort tilbageslag for Århus Kommunes informationspolitik, hvis vi ikke kan være rimeligt sikre på at de 2 sendetilladelser bevares.

 

I forhold til ministerens overvejelser om at høre kommunerne inden der udstedes sendetilladelse til ikke-kommerciel programvirksomhed, håber vi at den manglende omtale i udkastet til lovforslag  er udtryk for forglemmelse.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Torben Brandi Nielsen                                            Torben Dreier

                         RÃ¥dmand for Skoler og Kultur                        formand for lokalradio- og TV-nævnet                             Â