Betænkning afgivet af   - den {AFGIVET} Betænkning over Forslag til lov om finansiel virksomhed, lov om værdipapirhandel m.v., lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension og lov om Lønmodtagernes Dyrtid   s- fond (Løbende  indregning af årets overskud, ledelsesregler o g betalingssystemer) Æ n d r i n g s f o r s l a g Af    økonomi - og erhvervsministeren: Til § 1 1) I den under nr. 11 foreslåede ændring af § 78, stk. 4,    indsættes efter »samliv  «: »i mindst to år «. [Fastsættelse af varigheden af et samlivsforhold] 2) I den under nr. 17 foreslåede  § 129, stk. 1, nr. 5, ændres »godkendt  « til: »bekræftet  «. [Præcisering] 3) Efter nr. 17 indsættes som nyt nummer: »01. I § 129, stk. 1, . 7 , der bliver nr. 8, ændres »1 -6, 8 og 9« til: »1-7, 9 og 10«.« [Konsekvensændring] 4) Nr. 19 affattes således : »19. I § 129 indsættes som stk. 3 og 4: »Stk. 3.Anvendes muligheden for indregning af årets løbende overskud i kernekapitalen, jf. stk. 1, nr. 5, skal beløbets størrelse være bekræftet af de eksterne revisorer. Finanstilsynet kan fastsætte nær  mere regler for de eksterne revisorers arbejdshandlinger i forbindelse med bekræftelsen. Stk. 4.De eksterne revisorer skal i   revisionsprotokollen oplyse om det udførte arbejde efter stk. 3. I forbindelse hermed skal det ligeledes oplyses om pengeinstituttets, realkreditinstituttets, fonds- mæglerselskabets eller investeringsforvaltningsselskabets solvensprocent før og efter indregning af årets løbende overskud.«.  « [Indførelse af hjemmel til fastsættelse af nærmere regler og k rav om revisors rapport erstattes med revisorprotokol] Til § 2
5) I den under nr. 1 foreslåede  affattelse af § 10, stk. 6, ændres »stk. 1 og 6« til: »stk. 1 og 5«. [Præcisering] Til § 3 6) I den under nr. 1 foreslåede ændring af § 24 c, stk. 5,    indsættes efter »samliv  «: »i mindst to år «. [Fastsættelse af varigheden af et samlivsforhold] 7) Efter nr. 3 indsættes som et nyt nummer: »02. I § 25 p, stk. 8, ændres »§ 24 d, stk. 7« to steder til: »§ 24 d, stk. 9««. [Konsekvensændring] Til § 4 8) I den under nr. 1 foreslåede ændring af § 5 b   , stk. 5, indsættes efter »samliv  «: »i mindst to år «. [Fastsættelse af varigheden af et samlivsforhold] Til § 5 9) Paragraffen affattes således: »§ 5 Loven træder i kraft den 1. marts 2006.  « [Ikrafttrædelse] B e m æ r k n i n g e r Til nr. 1, 6 og 8 I  det  fremsatte  forslag  foreslås  det,  at  reglerne  om,  at  bestyrelsen  skal  godkende  engagementer mellem den finansielle virksomhed og dens ledelse, også skal gælde for personer, der er knyttet til direktører ved samlivsforhold. Herved forstås efter bemærkningerne personer , der har boet sammen i et ægteskab  slignende forhold på fælles bopæl i en længere periode. Der findes ingen fast administrativ praksis for, hvornår et samlivsforhold kan siges at have varet en  længere  periode.  For  at  sikre  at  der  ikke  er  usikkerhed  omkrin  g,  hvor  længe  et  sa  mlivsforhold skal have varet for, at reglerne om godkendelse af engagementer finder anvendelse, forslås det, at det  kommer  til  at  fremgå  direkte  af  lovteksten,  at  reglerne  først  gælder,  når  samlivet  har  varet mindst to år. Der opereres m ed en tilsvarende to-årsregel  i andre love. Reglerne vil herefter finde anvendelse på personer, der har boet sammen i et ægteskab   slignende forhold på en fælles bopæl i mindst to år.
Det  fremgår  af  bemærkningerne  til  lovforslaget,  at  fælles  bopæl  som  udgang spunkt  anses  for  at foreligge fra det tidspunkt, hvor de pågældende har samme folkeregisteradresse. Det vil dog bero på en konkret vurdering af de faktiske forhold. Til nr. 2 Der er  alene tale om en præcisering af, at de eksterne revisorer ikke skal godken  de, men blot be- kræfte størrelsen af årets løbende overskud til indregning i kernekapitalen. Til nr. 3 Ændringsforslaget er en konsekvens af, at det i lovforslagets § 1, nr. 17, foreslås at indsætte et nyt nr. 5 i § 129, der indebærer, at nr. 6  -9 bliver nr. 7 - 10. Til nr. 4 Det foreslås  i stk. 3, at Finanstilsynet får hjemmel til at fastsætte nærmere regler for de eksterne revisorers arbejdshandlinger i forbindelse med bekræftelsen af størrelsen af årets overskud. Regle r- ne vil blive udarbejdet i samarbejde med de relevante organisationer. Det foreslås i stk. 4 , at  den tidligere krævede rapport erstattes  af  et krav om, at revisorerne i de eksterne revisorers protokol redegør for deres arbejde i relation til stk. 3. Denne ændring er begru   n- det i et ønske om at u nderstrege, at revisionen foretager arbejdet for bestyrelsen og ikke for en eks- tern tredjepart. Det forudsættes fortsat, at protokollatet skal være underskrevet af de eksterne revis o- rer,   førend   pengeinstituttet,   realkreditinstituttet,   fondsmæglerselskabet eller   investeringsforvalt- ningsselskabet kan indregne årets løbende overskud i kernekapitalen. Til nr. 5 Der er alene tale om en rettelse, idet henvisningen i den foreslåede § 10, stk. 6,  i stedet skal være til stk. 5. Til nr. 7 Ændringsforslaget er en kons   ekvens af, at det i lovforslagets § 3, nr. 3, foreslås at indsætte to nye stykker i § 24 d, hvilket medfører, at stk. 5 -8 bliver stk. 7 - 10. Til nr. 9 Ændringsforslaget er en konsekvens af den tidsmæssige forskydning, der er sket af behandlingen af lovforslaget. Det foreslås derfor, at loven træder i kraft 1. marts 2006.