ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

 

 

8. marts 2006

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr.   10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk

 

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål 93 (L 50) stillet af Erhvervsudvalget den 1. marts 2006.

 

Spørgsmål 93

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 28. februar 2006 fra Foreningen af Statsautoriserede Revisorer (FSR) og Foreningen

Registrerede Revisorer (FRR), jf. L 50 - bilag 15”

 

Svar:

Foreningen af Statsautoriserede Revisorer (FSR) og Foreningen Registrerede Revisorer FRR anfører blandt andet i deres brev til Erhvervsudvalget, at der er behov for en afklaring af en eventuel evaluering, såfremt man lemper revisionspligten. Organisationerne finder det for eksempel afgørende, at revisionen af en eventuel kommende lov rent tidsmæssigt først bør ske efter, at en ordning har været gældende igennem så lang tid, at man kan foretage en reel bedømmelse af konsekvenserne, og at loven efter revisorforeningernes opfattelse derfor bør være en forsøgsordning, der gælder frem til 2010/11.

 

De to revisorforeninger finder herudover, at der bør ske en klar præcisering i skattekontrolloven, så det fremstår klart, hvilke ekstra kontroller SKAT agter at iværksætte over for selskaber, der fravælger revision.

 

Jeg vil gerne indledningsvis understrege, at bestemmelsen om evaluering af den foreslåede reduktion af revisionspligten efter høringen blev ændret blandt andet som følge af drøftelser med de to revisorforeninger.

 

Det fremgår således nu udtrykkeligt af lovforslaget, at bestemmelsen om reduktion af revisionspligten vil blive taget op til revision, og at dette tidligst skal ske i Folketingsåret 2009-10.

 

En samlet evaluering vil naturligvis først ske, når der er tilstrækkeligt grundlag for evalueringen. Hvorvidt dette vil være i folketingsåret 2009/2010 eller i 2010/2011 eller muligvis endda senere, er ikke muligt at sige endeligt på nuværende tidspunkt.

 

I forhold til den ønskede præcisering i skattekontrolloven kan jeg oplyse, at jeg har forelagt dette spørgsmål for skatteministeriet, der oplyser følgende, som jeg i det hele kan henholde mig til:

 

”Som det er nævnt i svaret på spørgsmål 81, er en virksomheds oplysning til SKAT om, at revision er foretaget, eller at virksomheden har anvendt anden revisorassistance, ikke et udtryk for det kontrolniveau, som SKAT går ud fra, og som angiver intensiteten af SKATs kontrol i forhold til virksomheden. Oplysningerne anvendes derimod af SKAT som et led i sin risikovurdering. Hvor stor en indsats, der sættes ind over for den enkelte virksomhed, beror helt på konkrete forhold fra virksomhed til virksomhed, herunder af hvilke forhold i virksomheden, som SKAT ønsker at undersøge. Der henvises i den forbindelse til svaret på spørgsmål 11.   

 

På den baggrund må et forslag om lovregulering af SKATs kontrolindsats i forhold til virksomheder, som fravælger revision, afvises.”