Folketinget

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Christiansborg

Den 27. marts 2006

Sagsnr.: 5091

 

 

 

 

L 62. Forslag til lov om ændring af jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække.

 

Vedlagt fremsendes ændringsforslag til L 62, forslag til lov om ændring af lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække til Folketingets velvillige behandling.

 

Ændringsforslaget omhandler bemyndigelse til administrativ fastsættelse af frister for indberetning af gødningsregnskab samt for indberetning af oplysninger om husdyrbesætning.

 

En bemyndigelse til administrativ implementering af indberetningsfristerne giver såvel myndighederne som borgerne mulighed for forenkling og effektivisering, idet indberetningsfristerne bl.a. løbende vil kunne tilpasses den tekniske udvikling til gavn for erhvervets muligheder for fleksibel indberetning samt under hensyntagen til myndighedernes mulighed for målrettet kontrol.

 

 

 

 

Hans Chr. Schmidt

 

/Pernille Balslev-Erichsen


L 62,

Bilag til fremsendelsesbrev

Ændringsforslag

til

 

Forslag til lov om ændring af lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække

 

   X) Efter nr. 3 indsættes som nye numre:

   01. § 22, stk. 1, 1. pkt., affattes således:

»Virksomheden skal hvert år udarbejde gødningsregnskab for den afsluttede planperiode og indsende en underskrevet kopi heraf til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri.«

 

[Administrativ fastsættelse af  frist for indberetning]

02.  I § 22, stk. 2, udgÃ¥r »senest den følgende 15. oktober«.

 

[Administrativ fastsættelse af  frist for indberetning]

03.  § 22, stk. 3, 2. pkt., affattes sÃ¥ledes:

” Indberetningen for den afsluttede planperiode skal ske i gødningsregnskabet.”

 

[Administrativ fastsættelse af  frist for indberetning]

 

04.  I § 22, stk. 5, indsættes som 2. pkt.:

 

»Stk. 2. Ministeren fastsætter regler om frister for indberetning af de i stk. 1-3, nævnte oplysninger.«

[Hjemmel til fastsættelse af frister for indberetning oplysninger]

 

 


Bemærkninger

 

Til nr. 01 - 03

 

 

Med de foreslåede ændringer af bestemmelserne i § 22, stk. 1, stk. 2 og stk. 3, bliver det muligt administrativt at fastsætte tidspunktet for indsendelse af gødningsregnskabet samt for indberetning af oplysninger om husdyrbesætning.

Ved at erstatte de lovbestemte frister med administrativt fastsatte indberetningsfrister på bekendtgørelsesniveau opnås mulighed for, at indberetningsfristerne løbede tilpasses den tekniske udvikling til gavn for erhvervets planlægning og mulighed for fleksibel indberetning samt under hensyntagen til myndighedernes mulighed for målrettet kontrol.

Eftter den gældende lov skal en jordbrugsvirksomhed udarbejde og indsende gødningsregnskab for den afsluttede planperiode til fødevareministeren senest den følgende 31. marts. Samtidig hermed skal virksomheden indberette størrelsen af slutlager. Oplysninger om husdyrbesætning skal indberettes senest den følgende 15. oktober.

 

 

Til nr. 04

Med den foreslåede ændring af § 22, stk. 5, bemyndiges fødevareministeren til at fastsætte frister for indberetning af såvel gødningsregnskab, herunder oplysning om slutlagre som oplysninger om husdyrbesætninger på bekendtgørelsesniveau.

Der opnås herved mulighed for, at indberetningsfristerne løbede kan tilpasses den tekniske udvikling til gavn for erhvervets muligheder for fleksibel indberetning samt under hensyntagen til myndighedernes mulighed for målrettet kontrol og offentliggørelse af gødningsregnskaber.

Bestemmelsen er en konsekvens af ændringen af § 22, stk. 1, 2 og 3, og sikrer, at der fortsat kan fastsættes frist for indberetning af gødningsregnskab, herunder slutlagre og oplysninger om husdyrbesætninger.

Relevante organisationer og andre interessenter vil blive hørt forud for enhver fastsættelse af frister på bekendtgørelsesniveau.