Til

                      Folketingets Skatteudvalg

 

 

L    78- Forslag til Lov om den skattemæssige behandling af gevinst og tab ved afståelse af aktier m.v. (aktieavancebeskatningsloven).

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på henvendelsen af 1. december 2005 fra Finansrådet og Børsmæglerforeningen. (Svar på bilag 6).

 

 

 

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                           

 

                                                                 /  Lise Bo Nielsen

 


Finansrådets og Børsmæglerforeningens bemærkninger til fradrag for tab.

Foreningerne kritiserer ministeriets udlægning af gældende ret i lovforslagets bemærkninger til reglen om begrænsning af fradragsretten ved tab. Foreningen mener, at skattemyndighedernes opfattelse af gældende ret, som den er kommet til udtryk i lovforslagets bemærkninger, ikke har støtte i hidtidig praksis.

Foreningerne gør gældende, at det ikke er tanken bag realisationsprincippet og lagerprincippet, at der skal ske en forskellig beskatning af skatteyderne, men blot en forskellig periodisering. Foreningerne mener, at der lægges op til en skærpet beskatning for lagerbeskattede, som er næringsdrivende med aktier.

Foreningerne foreslår, at det skal fremgå af lovforslaget, at der ved ”afståelse” forstås et egentligt salg af aktien, uanset om den skattepligtige anvender realisationsprincippet eller lagerprincippet.

 

Kommentar:

Efter gældende regler kan selskaber kun fradrage tab på aktier i det omfang tabet overstiger summen af de modtagne skattefri udbytter af aktierne. Denne regel gælder generelt og skal også anvendes af selskaber, som er næringsdrivende med aktier og som opgør deres aktiegevinster efter lagerprincippet. Dette fremgår af bemærkningerne til lovforslaget om en ny aktieavancebeskatningslov. Af bemærkningerne fremgår også, at der er tale om en videreførelse af de gældende regler. Der er således ikke tale om en stramning af beskatningen for lagerbeskattede selskaber.

Efter lagerprincippet opgøres gevinst og tab løbende gennem ejerperioden. I det omfang selskabet har modtaget skattefri udbytter, bør der ikke kunne foretages fradrag for de tab, som er en følge af, at der er foretaget udlodning af udbytte. Dette sikres ved reglen om fradragsbegrænsning. Når tab efter lagerprincippet kan fradrages løbende, bør fradragsbegrænsningen også have effekt løbende og dermed nedsætte fradraget løbende i takt med opgørelsen af tabene.

Hvis ministeriet imødekommer foreningernes forslag om, at der ved ”afståelse” kun skal forstås et egentligt salg af aktien, vil konsekvensen være, at lagerbeskattede selskaber ikke omfattes af tabsfradragsreglen, undtagen for så vidt angår et eventuelt kurstab i selve salgsåret. Da reglen om begrænsning af fradrag for tab med modtagne skattefri udbytter gælder for alle selskaber uanset opgørelsesprincip, kan foreningernes forslag ikke imødekommes.