Betænkning afgivet af Retsudvalget den 24. december 2006

2. udkast

Betænkning

over

 Forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v.

(Udvidelse af ordningen vedrørende fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol samt fratagelse af mulighed for udgang ved udeblivelse fra afsoning).

[af justitsministeren (Lene Espersen)]

 

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 30. november 2005 og var til 1. behandling den 26. januar 2006. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Retsudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og justitsministeren sendte den 13. oktober 2005 dette udkast til udvalget, jf. alm. del - bilag 48. Den 13. januar 2006 sendte justitsministeren de indkomne høringssvar samt et notat herom til udvalget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget 1 skriftlig henvendelse fra M. Andersen og F. Kjeldsen, Aarslev.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 8 spørgsmål til justitsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Dansk Folkeparti synes det er positivt, at fodlænkeordningen udvides til at omfatte andre forseelser end færdselsforseelser.

Det har hele tiden været et ønske fra Dansk Folkeparti. Dansk Folkeparti er naturligvis glade for, at regeringen har lyttet til dette.

Til gengæld undrer det Dansk Folkeparti, at justitsministeren ikke gør arbejdet færdigt. Som vi har opfattet fodlænkeordningen, så skulle den være med til at fastholde personer i deres sædvanlige miljø – familie, arbejde m.m., således at der ikke oven i straffen følger en socialt deroute.

Denne mulighed skal ifølge lovforslaget ikke gælde for personer over 25.  Det finder Dansk Folkeparti mærkværdigt, da mange først for alvor starter deres erhvervsaktive karriere efter de er fyldt 25. Dette kritiseres også i flere høringssvar.

Den anden begrænsning med, at ordningen kun skal gælde fængselsstraf indtil 3 måneder, er heller ikke tilfredsstillende, kunne det ikke lige så godt være 6 måneder eller 8 måneder, endelig kunne det jo også være en individuel vurdering.

Når man ser på situationen i fængslerne med overbelægning, ventetid og dårligt arbejdsmiljø, er der et stort behov for, at fodlænkeordningen bliver så omfattende som muligt. Dansk Folkeparti havde gerne set, at ordningen kunne anvendes i forbindelse med at personer venter på afsoning – som en del af straffen.

Den anden del af lovforslaget om sanktioner i forbindelse med udeblivelse fra afsoning, er også et område, hvor fodlænke kunne anvendes. F.eks. kunne man vedtage, at fodlænke skulle bruges på alle udgange. Formålet ved at afsonere har udgang er primært at kunne holde kontakt til familie – med en fodlænke kunne man sikre sig, at personen på udgang ikke brugte tiden på alt andet, herunder kontakt til det kriminelle miljø eller ligefrem kriminelle handlinger. Dansk Folkepart støtter lovforslaget, men vil opfordre regeringen til løbende at evaluere og udvide ordningen.

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

  Birthe Rønn Hornbech (V) Â  Michael Aastrup Jensen (V) Â  Karsten Nonbo (V) Â  Søren Pind (V) Â  Peter Skaarup (DF) fmd.  Kim Christiansen (DF) Â  Hans Kristian Skibby (DF) Â  Tom Behnke (KF) Â  Charlotte Dyremose (KF) Â  Morten Bødskov (S) Â  Per Kaalund (S) Â  Lissa Mathiasen (S) Â  Frode Sørensen (S) Â  Elisabeth Arnold (RV) Â  Simon Emil Ammitzbøll (RV) Â  Anne Baastrup (SF) nfmd.  Line Barfod (EL) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

52

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

24

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

17

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 86

Bilagsnr.

Titel

1

Kommenteret høringsoversigt og høringssvar.

2

Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af forslaget

3

Henvendelse af 31/1-06 fra M. Andersen og F. Kjeldsen, Aarslev.

4

Endelig tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

5

1. udkast til betænkning.

 

 

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 86

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om ministerens kommentar til henvendelsen af 31/1-06 fra M. Andersen og F. Kjelsen, Aarslev, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

2

Spm. om brugen af den elektroniske fodlænke er at betragte som en alternativ afsoningsform og ikke som en strafferetlig sanktion, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

3

Spm. om overtrædelse af vilkårene i forbindelse med afsoning af straf med elektronisk fodlænke, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

4

Spm. om hvordan ministeren vil sikre, at elektronisk fodlænke ikke vil blive anvendt ud fra økonomiske betragtninger som alternativ til socialpædagogisk anbringelse, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

5

Spm. om ministeren er enig i det af Dansk Socialrådgiverforening i høringssvaret anførte om, at lovforslaget vender den tunge ende ned ad, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

6

Spm. om hvordan det nødvendige samarbejde mellem de sociale myndigheder og kriminalforsorgen sikres, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

7

Spm. om det er muligt at udlede mere specifikke oplysninger vedrørende persongruppen set i forhold til hjemløse og misbrugere, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

8

Spm. om muligheden af at foretage specifik evaluering af gruppen af unge under 25, til justitsministeren, og ministerens svar herpå