Tillægsbetænkning afgivet Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 14. marts 2006

Tillægsbetænkning

over

 Forslag til lov om ændring af integrationsloven og udlændingeloven

(Integrationskontrakter, erklæring om integration og aktivt medborgerskab, skærpede betingelser for tidsubegrænset opholdstilladelse, uddannelsespligt for unge nyankomne udlændinge, sygeopfølgning over for sygemeldte introduktionsydelsesmodtagere m.v.)

[af integrationsministeren (Rikke Hvilshøj)]

 

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 30. november 2005 og var til 1. behandling den 15. december 2005. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik. Udvalget afgav betænkning den 21. februar 2006. Lovforslaget var til 2. behandling den 14. marts 2006, hvorefter det blev henvist til fornyet behandling i Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik.

Møder

Udvalget har, efter at lovforslaget blev henvist til fornyet udvalgsbehandling, behandlet dette i 1 møde.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (V, DF og KF) indstiller lovforslaget til vedtagelse i den affattelse, hvori det foreligger efter 2. behandling.

Venstres, Dansk Folkepartis og Det Konservative Folkepartis medlemmer af udvalget ønsker at lægge dyb afstand til SF’s betænkningsbidrag til betænkningen afgivet den 21. februar 2006.

Flertallet finder, at SF’s betænkningsbidrag er dybt problematisk.

I betænkningsbidraget er det bl.a. anført, at det danske samfund »med lovgivning som våben splitter familier ad, skiller forældre fra børn, mænd fra hustruer og sender politisk forfulgte i armene på deres forfølgere…«

Helt bortset fra, at de helt utilstedelige beskyldninger, der måtte tilsigte at være af mere politisk karakter, er fremsat i en tone, der er dansk tradition fremmed, finder V, DF og KF, at der er tale om voldsomme og udokumenterede beskyldninger over for danske myndigheder i flæng. Beskyldninger, som flertallet på det skarpeste må lægge afstand til. Ved at påstå, at politisk forfulgte sendes i armene på deres forfølgere, rettes der f.eks. helt ubeføjede angreb om ulovlig embedsførelse mod specielt Flygtningenævnets virksomhed.

Til påstanden om, at der foregår åbenlys diskriminering, erindrer V, DF og KF om, at diskrimineringsforbuddet i denne regerings tid er udvidet med lov nr. 374 af 28. maj 2003 om etnisk ligebehandling.

Flertallet udtrykker i øvrigt den største forundring over, at SF i betænkningsbidraget har inddraget 12 forfattere, der har udtalt sig i dagspressen i en helt anden sammenhæng. Teksten har ingen relation til lovforslaget og har i øvrigt ikke en eneste henvisning til indholdet i lovforslaget.

Flertallet ønsker at fremhæve formålet med lovforslaget. Lovforslaget er er en udmøntning af Integrationsaftalen, hvori det indledningsvist anføres:

»Det er et bærende princip, at den enkelte indvandrer mødes med samme forventninger og krav som andre borgere i Danmark. Indvandrere og efterkommere skal have de samme reelle muligheder som alle andre. En afgørende forudsætning for, at integrationen kan lykkes, er, at den enkelte indvandrer selv tager ansvar og viser vilje til at lade sig integrere og blive selvforsørgende. Indvandrere og efterkommere skal vide lige fra starten, at det danske samfund forventer noget af dem. At man som borger i Danmark har pligt til at tage del i samfundslivet. At grundlæggende værdier – som ligestilling mellem kønnene og det enkelte menneskes frihed og personlige integritet – respekteres. At man overholder samfundets love og regler, at ens børn kommer i skole, at man deltager i og får kendskab til det danske samfund. Og at der i Danmark er en lang tradition for, at vi alle i fællesskab – både mænd og kvinder – bidrager til samfundet.«

Et mindretal i udvalget (S) vil hverken stemme for eller imod lovforslaget.

Et andet mindretal i udvalget (RV, SF og EL) indstiller lovforslaget til forkastelse.

Det Radikale Venstres medlem af udvalget beklager, at SF har valgt at bruge en række forfatteres synspunkter vedrørende bl.a. udlændingedebatten som betænkningsbidrag til et lovforslag, der handler om integration. RV finder, at det løsrevne citat i betænkningsbidraget fÃ¥r en helt anden betydning, end nÃ¥r man læser det i den større sammenhæng, som forfatterne ønsker at kaste lys pÃ¥. For god ordens skyld skal RV gøre opmærksom pÃ¥, at lovforslaget ikke kan sammenlignes med eller vækker minder om forholdene i Nazityskland

Socialistisk Folkepartis medlem af udvalget ønsker at understrege, at SF’s argumentation imod lovforslaget alene fremgår af det fælles betænkningsbidrag fra RV, SF og EL i betænkningen afgivet den 21. februar 2006.

Heraf fremgår det bl.a., at »Det Radikale Venstres, Socialistisk Folkepartis og Enhedslistens medlemmer af udvalget finder, at lovforslaget er stærk symbolpolitisk, og finder ikke, at de ressourcer, der anvendes på de i lovforslaget foreslåede elementer, vil give mest mulig integration for pengene. Der er tale om en yderligere bureaukratisering af integrationsindsatsen designet primært for at opfylde hensyn, der udspringer af hverdagen på Christiansborg frem for hverdagen for udlændinge i Danmark og de kommunale medarbejdere, der arbejder med at integrere dem i det danske samfund.«

SF ønsker samtidig at tilkendegive, at hensigten med optrykket af 12 kendte forfatteres udtalelse fra Politiken den 15. december 2005 i betænkningen var at beskrive tonen i debatten, om end vi beklager, at det ikke klart af betænkningen fremgik, at der var tale om et langt citat fra de 12 forfatteres udtalelse i Politiken.

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for tillægsbetænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i tillægsbetænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i tillægsbetænkningen.

  Anne‑Mette Winther Christiansen (V) fmd.  Kristian Pihl Lorentzen (V) Â  Irene Simonsen (V) Â  Eyvind Vesselbo (V) Â  Jørgen Winther (V) Â  Jesper Langballe (DF) Â  Søren Krarup (DF) Â  Henriette Kjær (KF) Â  Allan Niebuhr (KF)  Henrik Sass Larsen (S) nfmd.  Bjørn Medom Nielsen (S) Â  Morten Bødskov (S) Â  John Dyrby (S) Â  Elsebeth Gerner Nielsen (RV) Â  Kamal Qureshi (SF) Â  Jørgen Arbo‑Bæhr (EL) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

52

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

24

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

17

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 93 omdelt efter afgivelse af betænkning

Bilagsnr.

Titel

12

Betænkning afgivet 21. februar 2006