Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 18 af 10. marts 2006 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg L99).

Text Box: Marts 2006

Vores sag
6620-0004


Spørgsmål nr. 18:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 9. marts 2006 fra HK/Danmark og 3F, jf. L 99 - bilag 8.

 

 

Svar:

Hvem kommer lovforslaget til at omfatte?

Af lovforslagets bemærkninger fremgår, at foreløbige tal fra Danmarks Statistik viser, at 800.000 lønmodtagere vil være omfattet af lovforslaget. De fordeler sig med 500.000 offentligt ansatte og 300.000 privatansatte. Det svarer til 692 offentlige virksomheder og 1211 private virksomheder. Det er disse virksomheder, der skal udarbejde kønsopdelt lønstatistik og informere samarbejdsudvalget om statistikken. Hvorledes lønmodtagerne fordeler sig på faglige organisationer, er ikke relevant for lovforslaget, da det er virksomhedernes situation, der er afgørende for, om der skal udarbejdes kønsopdelt lønstatistik.

 

At en redegørelse kan erstatte lønstatistik er ikke godt nok!

Efter L 99 kan en virksomhed vælge ligelønsredegørelsen som et alternativ, men kun hvis der på virksomheden indgås en aftale herom mellem ledelse og medarbejdere. Det er vigtigt, at denne redegørelse tager udgangspunkt i de særlige forhold på den enkelte virksomhed og er målrettet i forhold til, hvad der er enighed om at arbejde aktivt med på virksomheden. Jeg kan derfor ikke tilslutte mig forslaget om oprettelse af nye statslige institutioner og vil i øvrigt henvise til mit svar på spørgsmål 5, pkt. 3.

 

Anonymisering – hvorfor lige10 af hvert køn?

Spørgsmålet om anonymitet har været rejst i flere spørgsmål til mig. Jeg kan henvise til mit svar på spørgsmål 8 og 9.

                     

DISCO-koder er brugbare, men statistik skal følges op

DISCO-koder på det 6-cifrede niveau skal sikre den detaljeringsgrad, der er nødvendig for at sammenligninger på de enkelte virksomheder giver mening. Jeg kan i øvrigt henvise til mit svar på spørgsmål 5, pkt 1. Hvad angår lønmodtageres mulighed og ret til at få oplyst deres DISCO-kode, henviser jeg til mit svar på spørgsmål 12.