Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 8 af 28. februar 2006 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg (L99).

Text Box: Marts 2006

Vores sag
6620-0004


Spørgsmål nr. 8:

Vil ministeren forklare, hvordan anonymiteten kan brydes med fem mænd og fem kvinder i hver sammenlignelig gruppe?

 

 

Svar:

 

Datatilsynet har oplyst, at persondataloven[1] ifølge lovens § 1, stk. 1, gælder for behandling af personoplysninger, som helt eller delvis foretages ved hjælp af elektronisk databehandling, og for ikke-elektronisk behandling af personoplysninger, der er eller vil blive indeholdt i et register.

 

Loven gælder tillige for anden ikke-elektronisk systematisk behandling, som udføres for private, og som omfatter oplysninger om personers private eller økonomiske forhold eller i øvrigt oplysninger om personlige forhold, som med rimelighed kan forlanges unddraget offentligheden, jf. § 1, stk. 2.

 

Personoplysninger er i henhold til persondatalovens § 3, nr. 1, enhver form for information om en identificeret eller identificerbar fysiske person. Oplysninger, som er gjort anonyme på en sådan måde, at den registrerede ikke længere kan identificeres, er ikke omfattet af definitionen.

 

Der er tale om en meget bred definition, således at begrebet omfatter alle oplysninger, der kan henføres til en fysisk person. Omfattet af begrebet personoplysninger er herefter oplysninger, som kan henføres til en fysisk person, selv om dette forudsætter kendskab til personnummer, registreringsnummer eller lignende særlige identifikationer som f.eks. løbenummer. Det er uden betydning, hvorvidt identifikationsoplysningen er alment kendt eller umiddelbart tilgængelig. Også de tilfælde, hvor det kun for den indviede vil være muligt at forstå, hvem en oplysning vedrører, er omfattet af definitionen.

 

Ved afgørelse af, om en person er identificerbar, skal alle de hjælpemidler, der med rimelighed kan tænkes bragt i anvendelse for at identificere den pågældende enten af den dataansvarlige eller af enhver anden person, tages i betragtning.

 

Der kan således forekomme situationer, hvor det vil være muligt at henføre oplysninger til bestemte personer, uanset at hverken navn, personnummer, alder eller køn registreres.

 

Hvorvidt en lønstatistik baseret på oplysninger om en gruppe på 5 kvinder – henholdsvis 5 mænd – indeholder personhenførbare oplysninger vil afhænge af, hvorledes statistikken udarbejdes, herunder hvilke oplysninger der indgår i statistikken samt oplysningernes beskaffenhed.

 

 

 



[1] Lov nr. 429 af 31. maj 2000 om behandling af personoplysninger som ændret ved lov nr. 280 af 25. maj 2001.