Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 9 af 28. februar 2006 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg (L99).

Text Box: Marts 2006

Vores sag
6620-0004


Spørgsmål nr. 9:

Mener ministeren, at medarbejdernes anonymitet ikke er sikret i lønstatistikkerne inden for det offentlige, hvor man i dag arbejder med grupper ned til 3 personer?

 

 

Svar:

 

Siden 1997 har Finansministeriet årligt offentliggjort en lønstatistik for større personalegrupper. I statistikken anvendes forskellige undergrænser, afhængigt af hvilket statistisk mål, der er tale om. Gennemsnit vises for antal på 25 og derover. Der vises kvartiler for antal på 9 og derover.  Endelig vises medianlønnen for antal på 6 og derover.

 

Disse grænser er lagt for at reducere virkningen af eventuelle enkelte stærkt afvigende lønninger.  Eksempelvis er et gennemsnit væsentligt mere følsomt overfor afvigelser end medianen. Derfor har statistikken forskellige antalsgrænser.

 

Siden 1998 har der i Finansministeries forhandlingsdatabase via internettet været offentligt tilgængelige lønoplysninger for grupper ned til 3 personer.  Som udgangspunkt er forhandlingsdatabasen ikke nogen lønstatistik, men det er dog muligt at opgøre gennemsnitslønninger.  Den offentligt tilgængelige version af databasen har til formål at forsyne statsansattes lønmodtagerorganisationer med oplysninger til brug for overenskomstforhandlinger og beregning af merudgifter.

 

Ved at bruge forhandlingsdatabasens søgemuligheder, samt ved at kombinere flere søgninger, er det ikke umuligt at identificere enkelte personer med unikke stillingsbetegnelser, eksempelvis den øverste chef i en styrelse eller i et departement.  Dette skal ses i relation til, at der efter lovgivningen er ret til aktindsigt i lønoplysninger for offentligt ansatte.