Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 33 af 4. maj 2006 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg (L 99).

Text Box: Maj 2006

Vores sag
-


Spørgsmål nr. 33:

Er ministeren indstillet på at stille ændringsforslag, der indebærer, at der skal benyttes samme lønbegreb? I benægtende fald anmodes om teknisk bistand hertil. Det overlades til ministeren, hvilket lønbegreb der skal vælges.

 

Svar:

Nej, jeg er ikke indstillet på et sådant ændringsforslag. L 99 bygger på netop et princip om metodefrihed, jf. også bemærkninger i lovforslaget, herunder til § 5 a, stk. 2. Det skyldes, at det er svært entydigt at argumentere for ét lønbegreb, og at netop dette kan vække modstand, som på ingen måde vil gavne ligestillingsarbejdet.

 

I øvrigt vil jeg henvise til mit svar på spørgsmål 32, hvoraf det fremgår, at uensartethed i lønbegreb kun kan opstå i forhold til de virksomheder, der måtte vælge selv at udarbejde lønstatistik, og at disse virksomheder vil skulle redegøre herfor. Det er samtidig min forventning, at de omfattede virksomheder overvejende vil benytte den gratis adgang til at få udarbejdet den kønopdelte lønstatistik udarbejdet fra Danmarks Statistik. Netop denne del skal jo mindske de økonomiske og administrative byrder for virksomhederne.

 

Et teknisk ændringsforslag kunne være at affatte § 5, a, stk. 2, 2 pkt., således:

 

”Arbejdsgiveren har i øvrigt pligt til at redegøre for statistikkens udformning og at anvende smalfortjenesten som lønbegreb”.

 

Jeg skal tilføje, at mit valg af lønbegreb bygger alene på, hvad Danmark Statistik vil tilbyde som grundlag for den gratis kønsopdelte lønstatistik.