Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 5 af 29. marts 2006 fra Folketingets Udvalg til behandling af Grundlovsforslag (L 1).

 

Spørgsmål:

 

          ”Enhedslisten har fremsat et ændringsforslag til tronfølgeloven, jf. L 1 - bilag 2. Justitsministeren bedes kommentere ændringsforslaget.”

 

Svar:

 

Med det omhandlede ændringsforslag foreslås tronfølgelovens § 5 ophævet. Der lægges hermed op til en indholdsmæssig ændring af bl.a. tronfølgelovens regler om kongens og tronarvingers indgåelse af ægteskab.

 

Statsministeriet – hvorunder tronfølgeloven henhører – har oplyst følgende til brug for besvarelsen:

 

”Som det fremgår af de almindelige bemærkninger til L 1, er formålet med lovforslaget at ophæve den fortrinsstilling, som tronfølgeloven af 1953 giver mandlige arveberettigede, idet tronfølgeloven i øvrigt foreslås videreført i sin nuværende udformning bortset fra enkelte sproglige justeringer.

 

Ændringsforslaget har til formål at gennemføre yderligere indholdsmæssige ændringer af tronfølgeloven og falder således uden for regeringens sigte med lovforslaget. Allerede af den grund kan regeringen ikke støtte ændringsforslaget.

 

Hertil kan føjes, at regeringen finder, at en opretholdelse af kravet om, at arveret til tronen alene tilkommer børn født i lovligt ægteskab, er bedst stemmende med de grundlæggende principper for et monarki med en tronfølgeordning, hvor den ældste blandt i øvrigt ligestillede arveberettigede automatisk har fortrinsret.

 

Tilsvarende er det regeringens opfattelse, at bestemmelserne om samtykke til, at kongen (eller den regerende dronning) og tronarvinger indgår ægteskab, ligeledes bør opretholdes af principielle grunde.”